Helsingin Sanomat: suhtumine kangema kraami pruukimisse on Soomes muutunud

Urmas Kiil
Copy

Läbi sajandite on alkoholil Soome sõjalises kultuuris olnud kindel koht, ehkki joomarlust armees püüti pidevalt maha vaikida, väidab meie põhjanaabrite sõjaajaloolane Lasse Laaksonen. Ta võrdleb olukorda Soome armees Teise maailmasõja ajal viimaste aastakümnetega ja teeb järelduse, et mitte üksnes Soome kaitsejõududes, vaid kogu Soome ühiskonnas on suhtumine alkoholi muutunud. 

Et oma väidet kinnitada, tõi ajaloolane vestluses Helsingin Sanomate ajakirjaniku Mikko Pajalaga ühe näite lähiminevikust. Teadlase hinnangul poleks näiteks varasematel aegadel Soome avalikkus sekkunud inetusse vahejuhtumisse, mis mõni aeg tagasi leidis aset reservväelaste kordusõppustel Põhja-Soomes Lemmenjokis.

Lapimaal Lemmenjoki õppustel puhkenud skandaal oli põhjuseks, miks meie põhjanaabrite juures tekkis ühtäkki kõrgendatud tähelepanu kangema kraami tarbimisele kaitsejõududes. Lugejale selgituseks nii palju, et 2017. aasta septembris solvas üks ohtralt kangemat kraami tarbinud kolonel kordusõppustel osalejaid. Solvangutega kaasnesid homofoobsed kommentaarid, mis, nagu teada, on tänapäeva Euroopa Liidus eriti taunimisväärne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles