Kallim ehitushind lükkab valgustite uuendamise edasi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Tänavavalgustus.
Tänavavalgustus. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Orissaare tänavavalgustuse rekonstrueerimise riigihankel soodsaimaks tunnistatud 461 000 eurone pakkumine on ometi nii kõrge, et viiest kavandatud lõigust tuleb kolm edasi lükata. 

Saaremaa vallavalitsus tunnistas riigihankel edukaks OÜ Kagu Elekter pakkumise, mis oli majanduslikult soodsaim. Firma teeb tööd ära 460 885,32 euro eest. Hankele esitasid pakkumuse ka AS Elektritsentrum ja AS Connecto Eesti, mis tunnistati samuti nõuetele vastavaks, kuid ei osutunud edukaks.

Vallavalitsuse arenduse ja kommunikatsiooni peaspetsialist Renate Pihl selgitas, et projekti eesmärk on Orissaare piirkonna amortiseerunud tänavavalgustustaristu kaasajastamine, LED valgustehnoloogia kasutusele võtmine, elektrienergia tarbimise vähendamine läbi säästlikkuse, tänavavalgustuse elektrienergia efektiivsem kasutamine. 

Viiest lõigust tehakse valmis vaid kaks – Tagavere küla ja Orissaare aleviku tänavavalgustuse rekonstrueerimine. 

Projekti käigus paigaldatakse uusi metallmaste, maakaabelliine, õhukaableid ja kaasaegsed LED valgustid koos kaasaegse juhtimissüsteemiga. Projekti toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus 202 943,06 euroga, millele lisandub omafinantseeringuna 78 922,30 eurot.

Tänavu kevadsuveks valmis Hepta Group Energy OÜ koostatud ehitustööde põhiprojekt, millega on lahendatud Orissaare aleviku, Tagavere küla ja Saikla küla tänavavalgustustaristu renoveerimine.

Tänavavalgustuse tööprojekti koostamisel selgus, et tööde maksumus võib esialgsete kalkulatsioonidega võrreldes oluliselt suureneda, mistõttu otsustas vallavalitsus hanke jagada lõikudeks.

Tänaseks on läbi viidud riigihange ehitustööde teostamiseks. Kuna selle maksumus läks eeldatust 180 000 euro võrra kallimaks, vähendatakse Pihli sõnul projekti esialgset mahtu ning viiest lõigust tehakse valmis vaid kaks – Tagavere küla ja Orissaare aleviku (Kuivastu mnt, Võidu tn, lauluväljak, Lasteaia, Aia tn jne) tänavavalgustuse rekonstrueerimine.

Vallavalitsuse ehitusinsener Rait Pitk lisas, et kui õnnestub sama meetme alt KIKist veel tänavavalgustusele raha saada, on võimalik praegu välja jäänud lõigud sinna uuesti lülitada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles