LUGEJA KIRI: Noorte Kotkaste mererühma koostöölaager Narva NMK-ga

Saarte Hääl
Copy
Oranžides päästevestides Saare moorkotkad harjutamas purje rehvimist Narva noorte õpetusel.
Oranžides päästevestides Saare moorkotkad harjutamas purje rehvimist Narva noorte õpetusel. Foto: Raivo Paasma

Möödunud nädalal lõppes Orissaares neli päeva kestnud Saaremaa NK mererühma merealane koostöö- ja keelekümbluslaager Narva noorte meremeeste klubi noortega, kes purjetasid saarele kahe paatpurjekaga.

Nimelt tulid noorte meremeeste klubi noored Narvast Orissaarde JAL-6 tüüpi paatidega oma käiguga mööda Soome lahte, kus tavaliselt seilavad suured lainerid. Kohale Orissaarde jõuti peale viiepäevast retke. Kui tavaliselt oleme harjunud, et sellistel väljaõpetel tuuakse söök ja muu eluks vajalik laagripaikadesse mööda maad, siis selles klubis on kombeks teha kõik esivanematest meresõitjate kombel, mis tähendab, et kõik eluks vajalik peab mahtuma paati, kus toimetavad kõik meeskonna kaheksa liiget.

Laager, mis kestis neli päeva, oli praktiliste harjutustega sisustatud nendest kolmel, mille jooksul saare poisid õppisid Narva noortelt nende juhendamisel meile veel tundmata purjepaadi navigeerimist, millele lisandus paadi ettevalmistamine merele minekuks, taglastamine, liikumine aerude abil ja varustuse kokkupanek pärast merelt tulekut. 

Kui eelmistel aastatel olid saare mererühma poisid saanud kätt proovida Kuressaare jahtklubis Optimist-klassi kuuluvate väikepurjekatega, siis sellise alusega liikumiseks tuli eelnevalt teha tunduvalt erinevamaid harjutusi meeskonnasisesel paiknemisel paadis selleks, et tuulisel merel vältida ohtlikke olukordi, mis võiksid lõppeda kurvalt. Esimesel päeval tehti selgeks sellise paatpurjeka meresõiduks ettevalmistamise põhitoimingud, mida pärast Narva noorte poolt ettenäitamist ja seletamist prooviti ise teha. Samal põhimõttel toimus ka seilamise õpe Väikeses väinas järgmistel päevadel. Kui alguses oli takistuseks keelebarjäär, siis edaspidi muutus koostöö juba ladusamaks.

Hoolimata sellest, et tegemist oli esmakordse katsetusega tuulejõul liikuva alusega, jäid Narva mereklubi instruktorid Aleksandr Nesterenko ja Jekaterina Volkova väga rahule saare mererühma noortega, keda juhendab Aivar Krusta.

Laagris osales kokku 23 noort ja neli instruktorit.

Raivo Paasma, Saaremaa Noorte Kotkaste instruktor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles