Sõrulaste peolkäigust valmib fotonäitus

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Elina Kostabi
Elina Kostabi Foto: Kaur Filippov

Sõrve maakooriga laulupeo ajal 24/7 koos viibinud dokumentaalfotograaf Elina Kostabi jaoks on see üks osa Sõrve eluolu pildilisest dokumenteerimisest.

Pikaajaliste dokumentaalfotoprojektidega tegeleva Elina Kostabi jaoks oli laulupeol käimine osa Sõrve kogukonna tegemiste jäädvustamisest, millest kokkuvõttes peaks sündima raamat. Laulupeost eraldi plaanib ta teha näituse, eesmärgiga viia see ka Eestist välja.

Fotograaf viibis koos kooriga peole sõidust kuni tagasitulekuni. Sinna hulka kuulusid ka osalemine proovides laulukaare all, koos ööbimine ja rongkäigus käimine. “Tahtsin kindlasti laulupeol käimist näidata, aga kooriga koos kõik algusest lõpuni kaasa teha oli rohkem kui loota julgesin,” kinnitas fotograaf, et projekt õnnestus üle ootuste hästi.  “See oli ikka väga ülev tunne marssida taas laulupeorongkäigus ja olla lauljate keskel laulukaare all,” tunnistas ta ja lisas, et laulud kulusid talle endalegi pähe ja kumisesid peas omasoodu ka pärast pidu.

Tema hinnangul läks maakooriga hästi ka selles osas, et fotograafile sobivalt unustati tema amet üsna pea ära. “Maakoori inimesed võtsid mu väga kiiresti omaks ja lõpuks kommenteerisid, et väga ei märkagi, kui ma kogu aeg pildistan,” meenutas Kostabi. 

Laulupeol osalejate massis pildistamine ei ole tema sõnul kerge ülesanne. “Osalejate suur hulk tegi keeruliseks ringiliikumise ja esinemise ajal pildistamise. Olin sellega küll arvestanud, aga nii suurt massi ei kujutanud ikka ette,” rääkis ta. 

Sõrulasteni jõudis Kostabi sõrvekeelse aabitsa kaudu. Sellest kuulmine tekitas huvi ning ta võttis kogukonnaga ühendust. “Plaanisin juba pikalt teha projekti inimestest, kellel on juured veel sõna otseses mõttes all ja kes üritavad oma kultuuri ja keelt säilitada ja tulevasele põlvele edasi anda,” selgitas ta, et sõrulastega tekkis kohe hea klapp.

Elina Kostabi on ka ise Pöide kandist pärit elukaaslase kaudu Saaremaaga seotud ning suviti püütakse ikka saarel olla. Igapäevaselt Tallinnas elava fotograafi sõnul on elu saarel ikka hoopis teise maiguga kui mandril.

Fotonäituse plaanib Kostabi kokku panna tuleva aasta alguses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles