TOIT: Lestakala kuivatamiseks läheb tarvis soola ja päikest

LESTA ERITI POLEGI: Toivo Pära sõnul on lest üks kena kala küll, kuid tänavu teda napib. Nõudmine on suurem, kui teda merest kätte saab.

FOTO: Allan Mehik / Saarte Hääl

"Kõigepealt tuleb võrgud vette viia, et lest kätte saada!" naerab sõrulasest mere- ja kalamees Toivo Pära, kui uurin temalt, kuis lestakala kuivatamine täpipealt käib. Ometi pole mees kitsi oma tarkusi jagama, ehkki tõsi – teinekord on lihtsam ise ära teha, kui seletama hakata, muheleb ta.

Mäebe küla Innu talu peremees on põline merelkäija. Lestaga on ta seega sina peal küll. Muidugi ei pea lesta alati ise merest otsima minema. Kui teda poest leiab – alati ei leia ka, sest tänavu paistab lesta nappivat –, osta palju hing ihkab ja vii koju. Kohe teda kuivatama asuda aga ei saa, esmalt tuleb kala puhastada ja soolata.

"Kõik vanemad inimesed, nii palju, kui neid siin Saaremaal on, teavad isegi, kuidas lesta puhastada," arvab Toivo Pära. Noorem generatsioon ehk väldib kala puhastamist või peab seda ebameeldivaks.

Tagasi üles