Sõrulased said kindlama elektrivõrgu

Saarte Hääl
Copy
Läätsa alajaama trafo
Läätsa alajaama trafo Foto: Elektrilevi

Elektrilevi uuendas Saaremaal Sõrve poolsaarel 17 kilomeetri jagu elektri keskpingeliine, renoveeris Mõntu piirkonnaalajaama ja paigaldas Läätsa alajaama uue trafo. 

Mahukate investeeringute tulemusel paranes tuultele avatud Sõrve poolsaare piirkonnas 600 kliendi elektrivarustus

Uutest liinidest ehitati suurem osa ehk 14 kilomeetrit maa alla. Lisaks paigaldati võrku uued kaugjuhitavad alajaamad ja kaasaegsed seadmed, selgitas Elektrilevi suurprojektide juht Vitali Bogomolov mahukaid töid Sõrves. Ta lisas, et projekti saab lugeda peaaegu lõppenuks. Jäänud on veel vana võrgu mahavõtmine ja heakorrastustööde lõpetamine.

"Viisime kogu keskpingevõrgu 20 kV pingele ja 35 kV kaotasime täielikult."

Vitali Bogomolov

Bogomolovi sõnul peab uus võrk Sõrve poolsaarel paremini vastu keerulistele ilmaoludele. Elektrikatkestuste korral on tänu kaugjuhitavatele alajaamadele ühendus võimalik taastada oluliselt kiiremini. Lisaks viidi praktiliselt kogu poolsaare keskpingevõrk uuele pingeklassile.

"Suur osa kliente oli tänaseni 10 kV ja osa 35 kV pingel, mis on aastakümnete tagune standard ja mille renoveerimine on tänapäeval ebamõistlikult kulukas. Seega viisime kogu keskpingevõrgu 20 kV pingele ja 35 kV kaotasime täielikult," ütles Bogomolov. 20 kV pinge on Sõrve poolsaare tootmis- ja tarbimismahte arvestades optimaalseim.

Võrgutööd poolsaarel algasid 2017. aastal ning neid tegid Elektrilevi partnerid Erko Elekter ja Saare Elektroservis. Kokku investeeris Elektrilevi Sõrve poolsaare võrku ligikaudu 1,5 miljonit eurot.

Lisaks on Elektrilevil sel aastal valminud või käsil võrgutööd veel mitmes piirkonnas Saaremaal. Nendest mahukamad on näiteks keskpingeliinide uuendamised Kihelkonna-Lümanda, Leisi-Karja ja Järise-Mustjala vahel. Kokku investeerib Elektrilevi sel aastal Saaremaa võrgu arendamisse ja töökindluse parandamisse ligikaudu kaks miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles