JUHTKIRI: Rohkem paindlikkust

Saarte Hääl
Copy
Eakas mees. Illustratiivne foto.
Eakas mees. Illustratiivne foto. Foto: PRIIT SIMSON / PM/SCANPIX BALTICS

Saaremaa vallavalitsuse sotsiaalosakond näeb vaeva, et muuta puuetega inimeste ja eakate hooldussüsteemi tõhusamaks. Selge see – Eesti suurimas vallas ei ole kerge sellist masinavärki üles ehitada ja tõrgeteta käigus hoida. Peaks ju iga abivajaja saama talle vajalikke teenuseid optimaalsel määral ja viisil. Selles osas aga, mida see "optimaalne" endast kujutab, arvamused paraku lahknevad. Vähemasti valla sotsiaalosakonna ja Torgu osavalla elanike silmis.

Torgu esindajad leiavad, et pigem aidaku abivajajat ja saagu hooldamise eest tasu kohalik inimene, oma kogukonna liige, kui poolesaja kilomeetri kauguselt kohale sõitev spetsialist. Vallaametnikud on aga vastupidisel seisukohal. Tuues põhjendusena selle, et koduteenust osutaval spetsialistil on sel marsruudil teisigi kliente. Ning et spetsialist osutab ka sellist abi, mis eeldab vastavat väljaõpet.

Inimesi on erinevaid, ka abivajajate seas. Leidub neid, kes eelistavad seda, et neid aitab keegi võõras, selleks palgatud inimene, mitte oma kogukonna liige. Teised pöörduvad aga pigem oma murega naabri või hea tuttava poole, söandamata võõrast tülitada. Püüdes, nii palju kui võimalik, ise hakkama saada.

Ilmselt sünniks parim lahendus siis, kui omavalitsus sobivaima lahenduse leidmiseks kohalikega aru peaks. Mitu pead on ikka mitu pead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles