Automüük kuivab tasapisi kokku

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
TULEB RAHUL OLLA: Automüügi konsultant Kristian Teern tõdes, et kolmas kvartal oli tänavustest kvartalitest siiski aasta parim.
TULEB RAHUL OLLA: Automüügi konsultant Kristian Teern tõdes, et kolmas kvartal oli tänavustest kvartalitest siiski aasta parim. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui mullu suvel ja sügise hakul soetasid saarlased endale 181 sõiduautot, siis tänavu samal ajal kanti uusi autosid Saare maakonnas registrisse 159.

Uhiuusi ehk sõiduautosid, mis alles samal aastal tehasest välja tulnud, registreeriti tänavu kolmandas kvartalis seejuures 66. Läinud aasta kolmanda kvartali – juuli, augusti ja septembri – tulemuseks jäi 76 tuliuut sõiduautot.

Maanteeameti peaspetsialisti Aime Parve andmeil on saarlased 2019. aasta jooksul seni ostnud ja registrisse kandnud 556 sõiduautot. 2018. aastal oli septembri lõpuks registreeritud 575 autot. 2017. aastal soetati Saare maakonnas aga üheksa kuuga 630 sõiduautot ning 2016. aastal samal ajal oli uusi autosid registris 621. Seega on automüüginumbrid kahanenud juba paar viimast aastat.

Kuressaare Autoteenindus, kes müüb KIA-t, Peugeot’d ja Opelit, võib müügitulemustega rahule jääda. Nende müügikonsultant Kristian Teern tõdes, et kolmas kvartal oli neil tänavustest kvartalitest siiski aasta parim, edestades ka eelmise aasta sama perioodi. Aasta lõikes liigutakse samal kursil, mis eelmiselgi.

"Oleme tulemustega rahul, kuigi tänu jätkuvalt suurtele tellimustele üle Euroopa võib mõne mudeli versiooniga minna tehasest tulekuga tavapärasest kauem aega," rääkis Teern. "Õnneks on meie kliendid mõistlikud ja olnud nõus ootama ka tavapärasest veidi kauem."

Viimane kvartal tuleb automüügikonsultandi hinnangul ilmselt rahulikum kui ülejäänud aasta. "Aga samas on olnud viimastel aastatel ka seda, et viimane kvartal üllatab väga positiivselt," tunnistas ta.

Markidest oli Kuressaare Autoteeninduses populaarseim Peugeot oma mudeliga Rifter, mis on Teerni sõnutsi tõesti hästi vastu võetud ja klientidelt ka palju head tagasisidet saanud.

Ka maanteeameti andmed näitavad, et mõnedki KIA-d ja Peugeot’d on leidnud kolmandas kvartalis endale Saaremaal omaniku. Registrisse on esmaselt kantud neli KIA-t, neist kolm, kaks Sportage’i ja üks Proceedi mudel väljalaskeaastaga 2019. Peugeot’ erinevaid mudeleid on juulis, augustis ja septembris ostetud kuus, neist viis – kaks mudelit 2008, kaks Rifterit ja üks 5008 – väljalaskeaastaga 2019. Opeleid on registreeritud kaks, üks Corsa (väljalaskeaastaga 2010) ja üks Astra (2001).

Saarlaste lemmikud on endiselt Toyotad, mille erinevaid mudeleid on kolmanda kvartali jooksul esmaselt registreeritud 18, neist 16 uhiuued ehk väljalaskeaastaga 2019. Samuti armastavad saarlased Škodasid, mida on registreeritud ühtekokku 15, uhiuued neist 12. 

LEMMIKUTE TOP 5*

*väljalaskeaastaga 2019, III kvartalis

1. Toyota 16 – RAV4 (7), Corolla (6), Yaris (3)

2. Škoda 12 – Octavia (3), Superb (3), Kodiaq (2), Karoq (2), Fabia (2)

3. Honda 5 – Civic 5DR (3), HR-V (2); Peugeot 5 – 2008 (2), Rifter (2), 5008 (1)

4. Hyundai 4 – Tucson (2), Ioniq (1), i30 (1)

5. KIA 3 – Sportage (2), Proceed (1); Subaru 3 – Outback

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles