JUHTKIRI: Riisuda või mitte riisuda?

Saarte Hääl
Copy
Langenud lehed. Foto on illustreeriv.
Langenud lehed. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Kui üks tuntud kirjandustegelane mõtiskles olemise ja mitteolemise üle, siis enamik inimkonnast juurdleb palju maisematel teemadel. Ilmselt on mõnelgi krundiomanikul mõlkunud meeles küsimus: riisuda õu lehtedest puhtaks või mitte riisuda?

Saaremaa valla uus heakorraeeskiri – tõsi, alles eelnõu faasis – näeb ette, et riisuda tuleb. Samas pole vallaametnikudki ühel meelel, kas lehti peab riisuma üksnes seal, kus majad lähestikku, või kõikjal – isegi üksikus metsatalus.

Tõsi ta on – seal, kus rahvast liikumas rohkem, võivad mahalangenud ja libedaks muutunud lehed olla ohuks jalakäijatele ja ratturitele. Pealegi pole pruuniks muutunud lehed teab mis ilus vaatepilt. Samas leidub neid, kes arvavad: ilu iluks, aga kõdunevad lehed on murule hea väetis.

Suvise muruniitmise osaski jagunevad arvamused kaheks – osa meist eelistab lühikeseks pügatud puru, teised nimetavad seda roheliseks asfaldiks. Kõiki ühe vitsaga lüüa – vähemalt heakorranõuete osas – on´s see ikka õige mõte? Hinnang  "ülereguleerimine" pole praegusel juhul ehk sugugi vale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles