JUHTKIRI: Kuidas leida (juht-)tee?

Saarte Hääl
Copy
Pimedad. Foto on illustreeriv.
Pimedad. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Kuressaare linnasüdame ümberehitusest peaksid võitma ka need, kel silmanägemine kesine või puudub sootuks. Sai ju kesklinn tähistuse, mille mõte on hõlbustada pimedate ja vaegnägijate liikumist.

Kui Saarte Hääl nägemispuudega inimesed nende jaoks ettenähtud tähistust testima palus, selgus aga, et oodatud abi asemel ajab uus võimalus hoopis segadusse.

Tõsi on see, et juhtteed on uus nähtus paljude nägemispuuetega inimestegi jaoks. Rääkimata sellest, et nägijad taipaksid, milleks need triipudega "rennid" ja mummulised plaadid mõeldud on. Seetõttu pole ime, et juhtteest, mis mõeldud selle kasutajale teed näitama, on saanud hoopis takistusrada.

Ning kuidas peaks inimene, kes ei näe, need juhttee lõigukesed üldse üles leidma? On ju keskväljak suur ja lai. Asjaolu, et kogu plats on viidud ühele tasapinnale, muudab orienteerumise veelgi keerulisemaks. Kuidas pääseda üle peatänava, kui isegi ei tea, kuhu poole astuda. Ning kuidas tänavat ületades olla kindel, et auto alla ei jää?

Konsultatsioonidest nägemispuudega inimeste endiga olnuks kõvasti abi, et uus linnasüda projekteerida ja ehitada just selliseks, nagu neil tarvis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles