Venemaal leiti Napoleoni lemmikkindrali säilmed

Urmas Kiil
Copy

DNA-test kinnitas, et Venemaal Smolenskis leitud inimsäilmed kuuluvad tõepoolest keiser Napoleoni võitluskaaslasele, kes hukkus 1812. aastal.

Tänavu juulis leidsid arheoloogid Smolenskis kohalikus pargis tantsuplatsi alt skeleti, millel polnud üht jalga. DNA-ekspertiis kinnitas lõplikult, et tegu on kindral Charles-Étienne Gudini säilmetega.

Kindral Gudin osales Napoleoni 1812. aasta sõjakäigul Venemaale. Ta oli 44-aastane, kui sai lahingus Smolenski lähistel kahurikuulist raskesti haavata. Haavatud kindral toimetati Smolenskisse, kus keiser Napoleon isiklikult tema eest hoolt kandis. Kindrali viga saanud jalg tuli maha lõigata, kuid kolm päeva hiljem suri ta siiski gangreeni. Gudini süda maeti surnukehast eraldi, Prantsusmaa mulda.

Kuulsa väejuhi skelett leiti tänavu juulis puust kirstus. Vene ja Prantsusmaa arheoloogid tegid väljakaevamisi ühes pargis, kuhu nõukogude ajal oli rajatud tantsuplats.

Kohe pärast inimluude leidmist teatasid Venemaa ametivõimud, et nad on valmis Gudini säilmed Prantsusmaale üle andma.

Kindral Gudini säilmete otsingud algasid juba mais. Arheoloogide rühma juhtis prantsuse-vene ajaloolane Pierre Malinowski.

Malinowski sõnul langes Venemaal leitud luude DNA kokku DNA-prooviga, mis pärines kindrali venna, samuti Napoleoni armees kindralina teeninud Pierre-César Gudini säilmetest.

Kindral Charles-Étienne Gudin suri 22. augustil 1812. aastal. Pärast surma viisid tema võitluskaaslased Gudini südame Prantsusmaale, kus see maeti Père Lachaise´i kalmistu kabelisse.

Kindral Gudini säilmete otsingutel lähtusid ajaloolased Napoleoni armee ühe teise kindrali Louis-Nicolas Davout’ mälestustest. Just tema korraldas omal ajal Gudini muldasängitamist ning oli oma mälestustes detailselt kirjeldanud ka paika, kuhu kindral maeti. 

Charles-Étienne Gudin sündis 1768. aastal aadliperekonnas ning õppis koos Napoleoniga sõjakoolis. Versailles’ palees võib näha kindral Gudini büsti, tema järgi on nimetatud üks tänav ning ta nimi on raiutud Triumfikaarele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles