Veevärk suudab vett anda, kuid solgiga jääb jänni

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
AIVAR SÕRME sõnul tekitab vee olemasolu üsna ruttu teise probleemi.
AIVAR SÕRME sõnul tekitab vee olemasolu üsna ruttu teise probleemi. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kriisiolukorras suudab Kuressaare Veevärk tagada küll pikalt linna veevarustuse, kuid kanalisatsioon saab täis paari päevaga.

"Valmisolek on, aga mitte muljetavaldav," iseloomustas Kuressaare Veevärgi juhatuse liige Aivar Sõrm veefirma võimekust toime tulla pikema elektrikatkestusega.

Linnas suudab firma tagada veevarustuse nii kaua, kuni generaatorile kütust jagub ehk vajadusel nädalaid. Kuid vee olemasolu tekitab üsna ruttu teise probleemi – nimelt hakkame mõne päeva jooksul iseenda solgi sisse ära uppuma. 

"Kanalisatsioonipumplate ülevalhoidmiseks oleks vaja omakorda ca 40 generaatorit, mida meil täna pole, ja Kullimäe reoveepuhasti püstihoidmiseks juba vähemat sorti elektrijaama," lausus Sõrm.

Veevärgil on praegu varuks üks mobiilne generaator, millega saab maapiirkonnas töös hoida ühe vähema pumpla. Kogu Saaremaad tabava pikaajalise elektrikatkestuse katteks oleks aga Sõrme sõnul teoreetiliselt vaja sadakond erineva võimsusega generaatorit koos juurdekuuluvate rajatiste, automaatika ja ühendustega. Sellise investeeringu kogumaksumus on üle poole miljoni euro, millele lisanduvad veel päris arvestatavad hoolduskulud.

"Sellise tasandini me ilmselt nähtavas tulevikus ei jõua. Küll on aga hetkel kõne all kahe-kolme lisageneraatori soetamine puhuks, kui toetust vajab üks asum maapiirkonnas," rääkis Sõrm.

Eelmisel nädalal alanud maapiirkondade elanike ja külavanemate kriisikoolitustel jagavad naiskodukaitsjad inimestele baasteadmisi esmaabist, kriisiks valmisolekust ja tutvustavad selleteemalist äppi "Ole valmis!". Eile oli koolitus Orissaares ja homme Valjalas. 

Saaremaal tekitavad kriisiolukorra kõige suurema tõenäosusega elektrikatkestused. Seetõttu keskenduvad ka naiskodukaitsjad ennekõike sellele teemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles