Rahvusülikooli juubelist saavad osa ka saarlased

Saarte Hääl
Copy
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

"Emakeelse kõrghariduse ja rahvusülikooli 100. aastapäeva tähistab ka Saaremaa," kirjutab "Rahvusülikool 100" projektijuht Kadri Asmer.

1. detsembril 1919 tervitas Eesti Vabariigi Tartu Ülikooli avaaktusele saabujaid tulesäras ning kuuskede ja pärgadega kaunistatud ülikooli peahoone.

Kui külalisi kogunes hinnanguliselt 1200–1500, siis ettevalmistustööd eestikeelse ülikooli loomiseks toimusid küllaltki väikeses seltskonnas, mille keskmes oli Peeter Põld, Eesti Vabariigi esimene haridusminister ning Tartu ülikooli esimene kuraator. Ülikool alustas tegevust õppejõudude, õppematerjalide ja -tarvete puuduses ning vaid mõnesaja üliõpilasega. Oli ju suur osa Eesti poistest veel Vabadussõjas. Ühes oli aga ülikooli nõukogu kindel: ülikooli ametlikuks keeleks on ja jääb eesti keel.

2019. aasta on Tartu ülikoolis pühendatud rahvusülikooli sajanda aastapäeva tähistamisele. 

Juubeliaasta on andnud põhjust vaadata nii minevikku kui ka tõstata küsimusi tuleviku kohta. "Rahvusülikool 100" egiidi all restaureeriti Theodor Lutsu 1932. aastal loodud dokumentaalfilm "Alma mater Tartuensis", mis algselt valmis Tartu ülikooli 300. aastapäevaks. Tänavu suvel osales ülikool arvamusfestivalil Paides. Ülikooli ja rahvusringhäälingu koostööna valmis arvamusfestivalil kõlanud teemadel intervjuusaade "Tuleviku mitu nägu". Samuti jõudis sügiskuudel Eesti Televisiooni ekraanile 12-osaline saatesari "Rahvusülikooli sajand" ning Kuku raadiosse saatesari "Kuue samba taga". Juubeliaastat jäävad meenutama mitmed mälestusesemed ja raamatud.

Juubeli kulminatsioon saabub novembri lõpus, mil TÜ muuseumis avatakse ülikooli ajaloo püsinäitus "Minu elu ülikool" ning toimub helilooja Pärt Uusbergi loodud suurvormi "… ja tuulelaeval valgusest on aerud…" esmaettekanne Vanemuise kontserdimajas. 

Segakoorile ja sümfooniaorkestrile kirjutatud teos on inspireeritud Kristjan Jaak Petersoni ja Uku Masingu tekstidest. Seda on 6. detsembril võimalik kuulata Pärnu kontserdimajas ja 7. detsembril Estonia kontserdisaalis.

30. novembril etendub Tartu toomkiriku tornidel valgusmäng "Tartu vaim", mis jutustab eestlaste ja ülikooli loo läbi kaasaegse tehnoloogia võimaluste, sidudes heli, valguse ja animatsiooni. Traditsioonide ja innovaatilisuse sümbioosist on kantud ka suurejooneline piduõhtu "Tuleviku juured" Eesti Rahva Muuseumis.

Sel pühapäeval, 1. detsembril toimub aastapäeva jumalateenistus Tartu Jaani kirikus ning traditsiooniline aktus peahoone aulas. Tartu ülikooli audoktorid ja uue põlvkonna doktorid saavad promoveeritud ning algab rahvusülikooli järgmine sajand.

Saaremaal on Tartu ülikooli ja teiste kõrgkoolide vilistlased esmaspäeval, 2. detsembril kell 18 oodatud Thule kotta. Vaadata saab filmi "Alma mater Tartuensis", mida kommenteerib Jaak Lõhmus. Külaline Tartust, professor Tõnu Lehtsaar räägib ülikoolist täna ja tulevikus.

Seltsingu Ülikoolide Vilistlased Saartel korraldatavale peole on end kirja pannud üle 100 inimese. Soovitame pidulistel kaasa võtta teklid, märgid, sõrmused ja muu sümboolika ülikooliajast.

Kogu juubeliaasta programmi ja üritustega on võimalik tutvuda internetis: 100.ut.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles