Linnahakkidel on peletitest poogen

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KARTMATU LINNALIND: See Kuressaare hakk ennast millelgi segada ei lase.
KARTMATU LINNALIND: See Kuressaare hakk ennast millelgi segada ei lase. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare Linnamajanduse ponnistustele vaatamata ei ole tülikaid hakke kesklinnast õnnestunud eemale tõrjuda, kuna senised peletusvahendid ei toimi.

Esmaspäeval vahetasid linnamajandusettevõtte töömehed ühe Raekoja tänava puu otsas taas kord välja lendava kulli kujulise linnupeleti. Eile hommikul kella kaheksa paiku avanes aga samas tavapärane vaatepilt – Rae poe äärsed puud olid käratsevaid hakke tihedasti täis nii, et vaba oksakestki oli võimatu leida. Linde täis olid pikitud ka raekoja kõrval kasvav puu ning Lasteaia ja Lossi tänava nurgal kõrguv tamm. Peletist ei teinud välja keegi.

Marek Koppel, Kuressaare Linnamajanduse  juhataja: “Kuna osa linnakodanikke soovib peleteid ikka lendamas näha, oleme seda neile ka võimaldanud.”

Kuressaare Linnamajanduse juhataja Marek Koppel tunnistas, et hakipeletid tõepoolest enam väga ei toimi. "Samas mingi mõju neil kindlasti on lindudele, kes pole nendega varem kokku puutunud. Kuna osa linnakodanikke soovib peleteid ikka lendamas näha, oleme seda neile ka võimaldanud," lausus ta.

Koppel rääkis, et hakk on võrdlemisi tark lind, kes harjub peletitega päris kiiresti, kui need endast reaalset ohtu ei kujuta. On vahetatud hakipeletite värve, aga kasu on sellest lühiajaline. Koppel ütles, et Saaremaa valla keskkonnaosakonnaga on plaanis katsetada veel ühte varianti, mida ta aga veel avalikustada ei soovinud.

Linnalindude probleem hakkab Koppeli sõnul pihta Kudjape jäätmejaama biojäätmete hoiustamisalalt, kus köögijäätmed ootavad äravedu varikatuse all, millel pole seinu. Hakid, kajakad ja varesed saavad jäätmetele vabalt ligi ja käivad seal igapäevaselt toitumas. Ööd veetma lennatakse aga tagasi kesklinna. "Karta võib, et seniks, kuni Kudjape jäätmejaamas on lindudele kaetud rikkalik toidulaud ja leidub ka linnakodanikke, kes linde söödavad, ei kao see probleem kuhugi," nentis Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles