FOTOD: Kirikus näidati haruldasi kavandeid ja mürsku

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
MÜRSK: Mati Vendel näitas, milline nägi välja kirikutorni tabanud mürsk.
MÜRSK: Mati Vendel näitas, milline nägi välja kirikutorni tabanud mürsk. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Kuressaare Laurentiuse kiriku tornikiivri taastamistöödele joone alla tõmmanud koosviibimisel toodi eile avalikkuse ette kunagise arhitektuurikonkursi tööd, kus näha, millisena arhitektid kiriku tulevast torni ette kujutasid. Õpetaja Anti Toplaane sõnul on neid jooniseid vähe näidatud. Enne 1933. aasta remonti telliti arhitektidelt kavandeid, kuid hiljem otsustati ikkagi vana tornikiivri taastamise kasuks.

Tänavu tornikiivri taastamistöid teinud Rändmeister OÜ juht Juhan Kilumets ütles, et toonase konkursi komisjoni hinnangul oli vana kiiver vägagi kena, mis sest et kohapeal (st Kuressaares) teisiti arvati. Komisjon märkinud toona ka, et Kuressaare siluett vajab teravaid tippe.

Sõjaajaloo huviline Mati Vendel rääkis eraldi ka mürsust, mis tornikiivrit II maailmasõja ajal tabas. Kahurist lastud 45 mm mürsk ei tekitanud õnneks suuremaid kahjustusi.

Anti Toplaane sõnul on tööd kirikus praeguseks lõpetatud. Kellassepal on käsil kirikutorni mehaanilise kella hooldus ja käivitamine, millega loodetakse ühele poole saada aasta lõpuks.

Juhan Kilumets tõdes töödest kokkuvõtet tehes, et nii huvitava looga kirikutorne kui Laurentiuse kiriku oma Eestis palju ei olegi.

Kuressaare Laurentiuse kiriku torni uuendamistööd algasid möödunud aastal ja on kokku läinud maksma 235 000 eurot, poole rohkem kui algselt plaanitud. Remondi kallinemise põhjuseks oli  avastus, et torni puitdetailidest tuleb välja vahetada ligi 80 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles