JUHTKIRI: Sundkonteinerid

Saarte Hääl
Copy
Prügikonteiner.
Prügikonteiner. Foto: Margus Ansu / Postimees

Selline võiks olla uus termin lisakonteinerite kohta, mis inimestel tuleb jäätmete kogumiseks kohustuslikus korras soetada. Ikka oma kulu ja kirjadega.

Küllap sel uudissõnal juba kasutajaid jaguks – tegutseb ju Saaremaa vallas pool tuhat korteriühistut. Seega hakkaks vanapaberi- ja biojäätmete jaoks mõeldud mahutite jaoks välja mõeldud uus sõna kuuluma tuhandete inimeste leksikasse. Ja kasutust leiaks see termin ilmselt üsna sageli. On ju prügiteema see, millest inimesed ei saa üle ega ümber. Ning mis mõnelgi meist kopsu üle maksa ajab.

Selge see, et vanapaberit olmejäätmete hulka visata ehk ei maksaks. Ent näiteks vanu ajalehti kasutaksid paljud meist pigem tulehakatiseks, kui et need vanapaberikonteinerisse viiks.

Biojäätmed ehk mädaneva ja kõduneva kraami saaks aga hoopis panna komposterisse – seal valmiv looduslik väetis kuluks aiamaa või lillepeenarde tarvis marjaks.

Olgu uus nõue lisakonteinerid soetada meeltmööda või mitte – käsk olevat vanem kui meie ja käsku tuleb täita. Ning inimene harjuvat kõigega. Valab oma pahameele välja ja asub veel usinamalt prügi sorteerima. Või siis loobub sorteerimisest sootuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles