Ühiskolleegiumi nimi löögi all

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ANTON TERAS: "Mina hoolekogu esimehena aktsepteerin avaliku konkursiga valitud nime."
ANTON TERAS: "Mina hoolekogu esimehena aktsepteerin avaliku konkursiga valitud nime." Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eesti keele instituut ei kiida heaks praeguse Saaremaa Ühisgümnaasiumi nimetamist Saaremaa Ühiskolleegiumiks.

Spetsialistid peavad rahvahääletuse võitnud nimes esinevat sõna "kolleegium" eksitavaks, sest pedagoogilises tähenduses märgib "kolleegium" eesti keeles keskkooli või kõrgkooli. Samuti on väga meelevaldne viidata ladina keele õpetamisele.

Tuuli Rehemaa ja Peeter Päll eesti keele instituudist arvavad, et valikus olnuks kindlasti paremaid nimekandidaate. "Meile sümpatiseeris kõige rohkem Saaremaa Ühiskool, mis viiks kooli eelmist nime samuti kenasti edasi ega oleks vale ka sisu poolest," ütles Tuuli Rehemaa.

Saaremaa valla üldharidusnõunik Õilme Salumäe tunnistas, et ühiskolleegiumi nimi on tekitanud avalikkuses kõhklusi. Kuressaare Gümnaasiumi enda eelistus – Nooruse kool – leidis seevastu head vastukaja ning liigub koos koolide reorganiseerimise otsusega edasi vallavolikogu lauale.

"Meile sümpatiseeris kõige rohkem Saaremaa Ühiskool."

TUULI REHEMAA

Vallavalitsus on otsustanud SÜG-i tulevase nime küsimust kooliga edasi arutada ning küsida arvamust ka ministeeriumilt. Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm ütles Saarte Häälele, et ministeerium hinnanguid ei anna. Nimi peab vastama seaduses nõutule, näiteks ei tohi olla eksitav.

"Nimi on oluline märgiline tähis. Seetõttu on vaja parima lõppvariandi nimel võtta täiendavalt aega," selgitas Õilme Salumäe.

SÜG-i direktor Viljar Aro ütles, et pole sellistest arengutest kuulnud. Hääletusprotsess viidi läbi põhjalikult ja mitmes voorus. Võitja valis rahvas.

"Mina hoolekogu esimehena aktsepteerin avaliku konkursiga valitud nime," ütles kooli hoolekogu esimees Anton Teras. Ta tõi võrdluse, et kui vanemad ei suuda lapsele nime valida, paneb nime omavalitsus. SÜG-i puhul suutis rahvas nime valida. "Sellest võiks lähtuda ja valitud nimega edasi minna," märkis Teras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles