JUHTKIRI: Parem karta kui…

Saarte Hääl
Copy
Eesnäärmevähi varane avastamine sõltub kasvaja esmaste haigusnähtude tundmisest ja kohesest arstile pöördumisest kasvajale viitavate haigusnähtude esinemisel. Kindlasti ei tasu loota iseenda tarkusele.
Eesnäärmevähi varane avastamine sõltub kasvaja esmaste haigusnähtude tundmisest ja kohesest arstile pöördumisest kasvajale viitavate haigusnähtude esinemisel. Kindlasti ei tasu loota iseenda tarkusele. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Tõsiasi on see, et vähki haigestub aina rohkem inimesi. Küllap mängib siin olulist rolli ka see, et inimeste keskmine eluiga on aina pikem. Enamik vähijuhtudest diagnoositakse ju inimestel, kel eluaastaid vähemalt 65. Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmeil oli selles eas inimeste osakaal vähki haigestunute seas üle 60 protsendi. 

Kui võrrelda TAI 2017. aasta statistikat viis aastat varasemaga, selgub, et vähi esmasjuhtude arv Saare maakonnas on kasvanud veerandsaja võrra. Koguni viiendiku kõigist vähijuhtudest moodustasid aga eesnäärme- ehk prostatavähi juhud. Poolsada prostatavähi diagnoosi – seda on aasta kohta tõesti palju. 

Tänases Saarte Hääles räägib oma loo Kuressaare mees, kel avastati eesnäärmevähk üle nelja aasta tagasi. Tema soovitused sookaaslastele on lihtsad: ärge suitsetage, ärge liialdage napsuga, elage rahulikumalt ja käige tohtri juures oma tervist kontrollimas.  Sest mida varem "sõralisele" jälile jõutakse, seda parem.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles