Tähistame sajandi möödumist Vabadussõja relvarahust

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
ET KÕIK KLAPIKS: Kaitseliidu Saaremaa maleva staabiülem Arto Reinmaa, malevapealik Gunnar Havi ja Kuressaare Kultuurivara juhataja Tiiu Tammoja täpsustasid esmaspäeval mälestusürituse korraldamise üksikasju.
ET KÕIK KLAPIKS: Kaitseliidu Saaremaa maleva staabiülem Arto Reinmaa, malevapealik Gunnar Havi ja Kuressaare Kultuurivara juhataja Tiiu Tammoja täpsustasid esmaspäeval mälestusürituse korraldamise üksikasju. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kaitseliit süütab Vabadussõja relvarahu 100. aastapäeva puhul küünlad ühel ja samal kellaajal kuues paigas üle Saaremaa.

Kaitseliidu eestvõtmisel helistatakse relvarahu juubeliaasta puhul 3. jaanuaril kell 10.30 kirikukelli ja korraldatakse üheaegselt tseremooniad Vabadussõja mälestuspaikades üle terve Eesti. Saaremaal on selliseid paiku kuus: Kuressaares Püha Nikolai kirikus ja Vabadussõjas langenute monumendi juures, lisaks mälestusmärkide juures Valjalas, Kihelkonnal, Mustjala kalmistul ja Püha kiriku juures.

Kaitseliitlased on nimetud kuupäeval neis paigus asetanud pärgi ja küünlaid süüdanud juba aastaid, kuid siis ei ole tseremooniad toimunud üheaegselt, vaid kõigepealt Kuressaares ja seejärel maapiirkondades.

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik Gunnar Havi ütles, et relvarahu üheaegne tähistamine suurema aktsioonina tuleneb ennekõike ajaloosündmuse juubelist. Tuleval aastal on plaanis üritus läbi viia taas tavapärasel viisil.

3. jaanuaril 2020 kell 10.30 möödub täpselt sada aastat relvarahu kehtima hakkamisest Vabadussõjas. Kuu aega hiljem, 2. veebruaril 1920 kirjutati alla Tartu rahuleping, mis avas tee Eesti Vabariigi rahvusvahelisele tunnustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles