JUHTKIRI: Noorte paharettide aasta

Saarte Hääl
Copy
Vägivald, foto on illustreeriv.
Vägivald, foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uue aasta algus on vanast kokkuvõtete tegemise aeg. Iga kokkuvõte – eriti kui seda varasemaga võrrelda – paraku ei rõõmusta. Statistika kuritegevuse kohta Saare maakonnas näitab, et rahuloluks põhjust ei ole. Neid, kes kokkulepitud reeglitest kinni ei pea, jagub ka Saaremaal, mida pigem turvaliseks ja rahulikuks kohaks peetakse.

Tunamullusega võrreldes kasvasid eriti jõudsasti need arvud, mis käivad noorte kuritegevuse kohta. Aastaga tosin vägivallakuritegu rohkem – suur hüpe, kas pole? Alkoholiseaduse rikkumisi tunamullusest pea kolm korda rohkem – ka see on märkimisväärne tõus.

Kui pelgalt statistikat vaadata, võib järeldada: noored on hukas. Samas – kindlasti on noorte sigadusi tähistavad numbrid paisunud ka seetõttu, et hulk paharette on politseile vahele jäänud. Või on korrakaitsjatele kaakide vägitegudest teada andnud nördinud kaaskodanikud.

Mis paneb varateismelist tütarlast viina jooma? Mis sunnib lapsi endast nõrgemat kambakesi peksma? Vastust tuleks ilmselt küsida noorte vägivallatsejate vanematelt. Kas nemad vastata oskaksid või tahaksid, on muidugi iseasi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles