JUHTKIRI: Mitte kaebamine, vaid teene

Saarte Hääl
Copy
Avarii õnnetuspaik.
Avarii õnnetuspaik. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Laupäeval traagilises õnnetuses hukkunud inimesi arutamine stiilis "mis oleks võinud teisiti minna, kui…" paraku tagasi ei too. 

Ega too neid kahjuks tagasi ka kommentaarid Eesti seaduste ja karistuste leebuse või karmuse teemal. 

Igaüks meist saab aga midagi ära teha selleks, et joobnud juhte ja nende põhjustatud õnnetusi oleks vähem või üldse ei juhtuks. 

Kõigepealt muidugi – ära ise mine sõitma, kui napsutanud oled. Ka siis mitte, kui joodud sai kõigest üks klaas šampanjat või pudel õlut. Ka siis mitte, kui tunned, et väga on vaja minna. Kutsu endale takso järele või palu kainet sõpra, et ta su kohale viiks.

Kui purjus inimene tahab rooli istuda, takista teda. Kui ise ei suuda või ei julge, kutsu keegi appi. Kui pole kedagi appi võtta, teata politseisse. Isegi siis, kui napsutanu on su pereliige või sõber. 

Paraku leidub neid, kes peavad joobes juhist teada andmist kaebamiseks. Ning kes leiavad, et rooli istunud purjus inimesest teatamata jättes teevad talle teene. Selline arvamus on vale.

Teene teed siis, kui sa takistad tal ennast ja teisi surnuks või vigaseks sõitmast. Teene teed siis, kui säästad teda ränga õnnetuse põhjustamise eest vanglasse sattumast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles