ERKI AAVIK: Kus on minu raha?!

Copy
Erki Aavik
Erki Aavik Foto: Erakogu

“Kui palju sina, aus lugeja, oled lasknud endalt igasugu “investeeringutega” ja “ainult sulle” mõeldud kaupade ja imeliste pakkumistega raha ära võtta?” küsib muusika- ja majandusharidusega saarlane Erki Aavik.

Üks tüüpiline Odessa anekdoot – ja Odessa anekdoodid on klass omaette! – kõlab tõlgituna umbes nii: Kalmistul seisab kõrvuti kolm täpselt ühesugust püstist hauasammast. Esimesel on epitaaf “Siin puhkab kõige kuulsam sõrmkübaramängu meister Simon Liberzon”, teisel “Või ehk siin?” ja kolmandal “Aga äkki hoopis siin?”.

Kui nali kohale ei jõudnud, siis on võimalikud põhjused järgmised. Tõlge on vilets! (Üldse on venekeelsete juudi anekdootide tõlkimine üks tänamatu töö!) Trükitud anekdoodi lugemine ise on kuri- või vähemalt väärtegu. Ja siis kõige süütum ja tõenäolisem põhjus: ausad saarlased ei tea, mis on sõrmkübaramäng. Õnneks!

Mängur ja Ohver

Neile korralikele kodanikele, kes sellega kokku puutunud pole, seletan. Osaval sellil, nimetame teda Mänguriks, on lauakesel kolm sõrmkübarat ja täring. Mäng käib nii, et täring on peidetud ühe sõrmkübara alla, Mängur liigutab kolme sõrmkübarat lauakesel nobedalt igapidi ning mängija peab teatud hetkel osutama, millise sõrmkübara all on täring. Hasartne mängija, nimetame teda siinkohal Ohvriks, teebki rahalise panuse sellele, et ta suudab jälgida Mänguri liigutusi ja ta (enda arvates) teab Mänguri poolt valitud hetkel, kus, millise sõrmkübara all täring parajasti on. Kui pakub õigesti, võidab ta oma panuse ja samavõrra Mänguri raha; kui eksib, on panus mõistagi Mänguri oma.

Mis sa arvad, armas lugeja – kas sina suudad mõneteistkümne sekundi jooksul seda ühte sõrmkübarat jälgida? Muidugi suudad! Eks?! Aga ma ei soovita raha peale mängides proovida. Kui sa sellist Mängurit võidadki või näed kedagi võitmas, siis toimub see sajaprotsendilise kindlusega Mänguri soovil ja ainult selleks, et võitmine võimatu ei tunduks, et tekiks hasart – “no küllap mina juba!”. Selle “mängu” eripära seisnebki selles, et isegi osav mängur ei suuda teise samasuguse käsi piisavalt jälgida. (Mõõduka tasu ees seletan huvilistele, kuidas see käib, aga näidata ei oska.)

Mis on mustkunstniku põhitegevus? Teie kella randmelt võtmine on ainult teile ja publikule tähtis, mustkunstnik aga kulutab kõige suurema energia teie tähelepanu kõrvale juhtimiseks. Ja nii alati ja iga kord, olgu kell või rahakott, või siis sõrmkübarad ja täring.

Ausameelse ahnusehoog

Ja nii juhtub ausameelsete inimestega alati, kui neid tabab hetkeline ahnusehoog. Olgu tegemist nugade või köögikraamiga, mida tõmmud mehed parklas pakuvad, või siis Google’i või Facebooki nime alt saadetud teatega, et olete osutunud valituks... võitsite 5 miljonit eurot... Või niinimetatud Nigeeria kiri, kus keegi kurdab, et on pärinud märkimisväärselt suure summa, kuid selle kättesaamiseks ja selle eest premeerimiseks “olete valitud teie”. Uuemal ajal on diktatuuri eest põgenenud ja õnnetult surnud isa või abikaasa variant kahanenud ning selle asemele on tulnud Iraagis või Afganistanis teeninud ohvitser... Ja veel tuhat ja sada varianti, kuidas lihtsameelsetelt raha ära võtta.

Lihtsameelsusega seoses... Taastatud Eesti Vabariigi alg-

aastatel kehtestati asjaõigusseadus ning see sisaldas eestlaste jaoks esialgu vähetuntud sõna “heauskne”. Peeter Palu, saarlastele hästi tuntud Suur Inimene, küsis minult kunagi saunalaval: “Sina, Aavik, tunned seda paragrahvivärki. Ütle, miks praegu öeldakse heauskne, kui varem öeldi lihtsameelne? Ja vanasti lihtsalt – loll?”

Ja sellega seoses üks minu kurvalt lõppenud “soodus ost” tudengipõlves Moskvas. Oli, mis see oli, maksis palju maksis – noorele inimesele oli see palju raha. Kui kaup käes, selgus, et asi pole ikka kohe kuidagi õige. Läksin asja õiendama. Müüja oli sõbralik ja lahke, kui ütles mulle, et lollide käest tulebki raha ära võtta! Kaotavad veel ära või raiskavad tühja-tähja peale...

Kui palju seal mandril keegi mingi tänapäevasema sõrmkübaramänguga raha magama pani? Pool miljonit? Olgu, ei olnud sõrmkübarad, oli pisut peenem pettus. Aga kuidas nii labase pettuse õnge langenud isikul üldse nii palju raha oli?

Ja kui palju sina, aus lugeja, oled lasknud endalt igasugu “investeeringutega” ja “ainult sulle” mõeldud kaupade ja imeliste pakkumistega raha ära võtta?

Olgu palju tahes, kõigest sellest tuleks õppida! Soovitavalt teiste (lollide) ja mitte iseenda sissekukkumiste pealt. Sest imesid tuleb ette väga harva ja nad ei tule teie juurde parkimisplatsil võõramaise päritolu tunnustega mehe isikus ega telefoni või e-kirja teel libeda jutuga, et just teie olete kogu maailma seitsme ja poole miljardi isiku hulgast väljavalituks osutunud.

Kuidas selliseid lõkse vältida? No ma ei tea... lugege lehesabast horoskoopi või laske mustlasel kätt vaadata!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles