Saare maakonna inimesed elavad kõige kauem tervena

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
PÄEVARAVI RUUM: Ravijuht Edward Laane demonstreerib, kuidas infusioonitooli saab patsiendi jaoks puldi abil mugavamaks sättida.
PÄEVARAVI RUUM: Ravijuht Edward Laane demonstreerib, kuidas infusioonitooli saab patsiendi jaoks puldi abil mugavamaks sättida. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Euroopa Komisjoni koostatud Eesti terviseprofiili järgi elavad Saare maakonna inimesed tervena keskmiselt 59 aastat.

Kolmapäeval sotsiaalministeeriumis esitletud ülevaate järgi elavad Eesti naised tervena keskmiselt 56 ja mehed 53 aastat. Samas on tervena elatud aastate arv maakondade lõikes väga erinev. Nii elavad Saaremaa inimesed tervena lausa 15 aastat kauem kui Põlvamaa elanikud.

Harjumaa inimesed elavad tervena keskmiselt 58 aastat, Lääne-, Rapla- ja Järvamaal 57, Hiiu-, Pärnu- ja Lääne-Virumaal 56, Viljandi- ja Valgamaal 52, Tartumaal 51, Jõgevamaal 50, Võrumaal 46, Põlvamaal 45.

Kuressaare haigla ravijuht, hematoloog Edward Laane peab saarlaste-muhulaste kauem tervena elatud aastate põhjuseks puhast keskkonda, rahulikumat elu ning meditsiiniteenuste üsna head kättesaadavust.

“Kui mujal Eestis võib eriarsti juurde pääsemist oodata kuid, siis meie inimesed saavad sinna kiiremini.” - Edward Laane

“Kui mujal Eestis võib eriarsti juurde pääsemist oodata kuid, siis meie inimesed saavad sinna kiiremini,” ütles Laane. “Muidugi on teatud erialad, kus järjekorrad pikemad või mida meil ei olegi, ent üldiselt võib olukorraga rahule jääda.”

Terviseprofiili järgi oleneb Eesti inimeste tervis suuresti soost, haridustasemest, sellest, millises piirkonnas nad elavad ja milline on nende sissetulek. Ülevaate järgi on erinevused Eesti sotsiaalmajanduslike rühmade tervises ühed suuremad Euroopa Liidus.

Dokumendist selgub, et Eestis kulutatakse tervishoiule inimese kohta 1559 eurot ehk pea kaks korda vähem Euroopa Liidu keskmisest, 2884 eurost.

Kuigi oodatav keskmine eluiga on Eestis paarikümne aastaga tõusnud 71 aastalt 78 aastale, jääb see ometi alla Euroopa keskmisele, 81-le.

Ligi 7300 surma aastas on tingitud peamistest riskiteguritest – alkoholi- ja tubakatarbimisest, tasakaalustamata toitumisest ja vähesest füüsilisest aktiivsusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles