Kaitseliidu maleva tulevane kodu peidab tavatut ajakapslit

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy

Kaitseliidu Saaremaa maleva uue staabi- ja tagalakeskuse nurgakivisse müüriti mürsust tehtud ajakapsel.

Eile müürisid Kaitseliidu Saaremaa maleva, Saaremaa vallavalitsuse ja ehitusfirma Ehitus5ECO OÜ esindajad tulevase hoone seina sisse pisut tavatu ajakapsli. Läikiva tankitõrjemürsu kesta seest võib lisaks eilse kuupäevaga ajalehtedele ja ehitusprojekti joonistele leida Saaremaa valla vapi ja rinnamärgi, Saaremaa maleva miniatuurse lipu ning Kaitseväe juhataja käskkirja nr 1, mis käsib vaenlasele igal juhul vastu hakata.

“Tore on vaadata, kuidas töö edeneb,” ütles Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik Gunnar Havi. Tema sõnul annab Ringtee ja Kalevi tänava vahelisel kinnistul valminud vundament juba üsna hea ettekujutuse tulevase keskuse suurusest.

Gunnar Havi sõnul ootab Kaitseliidu Saaremaa malev uut keskust juba paar aastakümmet.

“Oleme seni kuidagi hakkama saanud ka vanas hoones, aga staabi tööruumid on seal väikesed ja amortiseerunud,” tõdes Havi. Tema sõnul on praeguses, Väljaku tänava majas kõige suurem puudus laopindadest. Seetõttu tuleb neid asju, mida ei saa panna külma laoruumi, hoida kabinettides.

“Mõni kabinet on meil nii täis, et kedagi peale selle kabineti kasutaja sinna enam ei mahu,” lausus Havi. Samuti ei ole praeguses majas ühtki majutuskohta, uude majja tuleb neid aga 45. “Peale mandrilt saabuvate külaliste on neid kohti õppuste ajal tarvis meie oma kaitseliitlastel, et nad ei peaks edasi-tagasi sõitma.”

Staabihoone alumisele korrusele on kavandatud majandusruumid, õppeklassid, samuti sööklaruum naiskodukaitse ja kodutütarde tegevusteks, erinevate organisatsioonide ametiruumid, saunakompleks ja jõusaal.

Tulevase kompleksi Ringtee-poolses küljes on tagalakeskus tehnika remonditöökoja ja ladudega, hoone keskosa mahutab relvaruumid ja Kalevi tänava poolne külg lasketiiru. Praeguse poolkinnise tiiru asemel saab Saaremaa malev kinnise, soojade ruumide ja viie rajaga tiiru. Ühte kinnistu serva rajatakse spordiväljak.

Keskuse ehitamiseks kulub koos käibemaksuga 5,5 miljonit eurot. “Sellele lisandub nõrkvoolu ja sisustuse hange,” märkis Havi.

Gunnar Havi sõnul asub kinnistu tulevane peavärav Kalevi põigu ääres, ent kavas on rajada lisaväljapääs Ringteele.

“Siis saame õppuste ajal suurte masinatega väljuda otse Ringtee poolt ega pea läbi linna sõitma,” rääkis Havi.

Ehitus5ECO OÜ-l on keskuse ehitamiseks aega üks aasta ehk tänavu novembrini. “Võrreldes novembri algusega, mil pihta hakkasime, on tükk tööd tehtud,” hindas ehitustandril avanevat vaatepilti ehitustöö projektijuht Priit Haug.

Tema sõnul on senine soe talv olnud ehitamiseks küll soodus, samas tuli vesise pinnase tõttu teha lisatööd – kraave tühjaks pumbata.

Haugi sõnul on krundile kulunud ka palju täidet, kokku ligi 10 000 kuupmeetrit. “Õndsa nõukogude aja lõpul oli selle platsi peale maetud kõiksugu prügi, mis tuli kõik välja kaevata ja nõuetele vastava mineraalse pinnasega asendada,” rääkis Haug.

Gunnar Havi sõnul kahtles aga üks tema tuttav, kas sellisele ehitusobjektile üldse tulla, kus on tunda korruptsioonihõngu: puha havid ja haugid koos!   

Uude kompleksi loodab Saaremaa malev kolida aasta lõpuks. Ehk nagu malevapealik Havi oma eilses kõnes tähendas: “Jõuluks koju!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles