JUHTKIRI ⟩ Meie oma kangelane

Saarte Hääl
Copy
Suur Tõll, kes vaenlaste seas vankriratastega suurpuhastust tegi, põhjustas lastele hirmu Nõukogude ajal ja teeb seda ka praegu.
Suur Tõll, kes vaenlaste seas vankriratastega suurpuhastust tegi, põhjustas lastele hirmu Nõukogude ajal ja teeb seda ka praegu. Foto: Tallinnfilmi arhiiv

No kes eestlastest siis Suurt Tõllu ei tea – Saaremaa müütilist kangelast, tohutut mehemürakat. Kes vaenlastele tuule alla tegi, nii et tolmas ning vanakuradist endastki jagu sai. Nii mõnigi Suure Tõllu lugu on kirja pandud, tema järgi on nimi antud mõnelegi kohale Saaremaal. Pronksi valatuna seisab Tõll Kuressaares Meri spaa ees, kandes koos kaasa Piretiga rasket paati kopsaka kalasaagiga. 

Ometi tundub seda ikka kuidagi vähevõitu olevat. Küllap on meie kangelane ikka enamat väärt. Jüri Arraku illustreeritud Tõllu-lugude raamat on paljudele praegustele täiskasvanutele lapsepõlvest mällu sööbinud. Multifilmist rääkimata.  

Praegu võtab ilmet Raoul Annioni ja Ants Nukki koostöös valmiv raamat Saaremaa kangelasest –  Suure Tõllu piltmuistend. 

Raamatu koostajad kavatsevad selles töös kasutada ka saarlaste abi – kindlasti teavad just siinsed inimesed kõige paremini Tõlluga seotud lugusid ja kohti. Raamatu koostajatele jõudu-jaksu. Jääme huviga tulemust ootama!  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles