juubilar ⟩ Vilmar Laak pole tantsu ja laulu siiani jätnud

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
TEHNIKA-, LAULU- ja TANTSUMEES: Vilmar Laak on pidanud mitut ametit. Suurimat rõõmu on ta tundnud aga laste ja lastelaste tegemistest.
TEHNIKA-, LAULU- ja TANTSUMEES: Vilmar Laak on pidanud mitut ametit. Suurimat rõõmu on ta tundnud aga laste ja lastelaste tegemistest. Foto: SH ARHIIV

Vilmar Laaki teavad saarlased Pöide kunagise vallavanema, ehitusspetsialisti ja teemeistrina. Veere külast pärit mees, kes homme 70. sünnipäeva tähistab, sai tubli spordipoisina ühena vähestest saarlastest käia võistlemas  kuulsas pioneerilaagris Artek, kus Tornimäe 8-klassilise kooli poiss 1964. aastal Eestit esindas. 

Tornimäe kooli järel jätkas noormees haridusteed Orissaare keskkoolis, laulis ja tegi rahvatantsu. Kui kool sai läbi, terendas ees kroonuteenistus. Tuli sealt, autojuhiload taskus, koju tagasi ja astus Pöide sovhoosi kontori uksest sisse ning küsis tööd. Majandis oligi vaja noort hakkajat meest autorooli keerama. 

Ent tol polnud plaani kauaks kodusaarele jääda: õige pea jättis Vilmar kodustega hüvasti ja suundus Tartusse, kõrgkooli. Viie aasta pärast asus Eesti põllumajanduse akadeemia diplomiga maaparanduse insener-hüdrotehnik Pöidel tööle melioraatorina. Ajas suurmajandis mõne aasta ka ehitusasju, sedapuhku direktori asetäitja rollis. Praegune Tornimäe rahvamaja, toona Pöide sovhoosi klubi, sai katuse alla just sel ajal. 

Vilmar korraldas vallavanemana neli aastat ka Pöide valla elu-olu. 

Päris pensionile läks ta aga Orissaare piirkonna teemeistri ametist. Teemeister pidi talvel ka jääteid korras hoidma. Vilmar räägib, kuidas ta ühel talvel sõitis merejääl maha üle 7000 kilomeetri. Jäätrassil oli talviti omajagu sekeldamist. “Ühel õhtul anti mulle teada, et üks auto oli võtnud jääteelt suuna otse praamitee poole. Kui talle tee peale vastu sõitsin, siis ei osanud noor naine rooli taga öelda, miks ta kadakatega märgistatud teelt ära keeranud oli,” meenutab juubilar. 

Laulu ja tantsu pole Vilmar siiani jätnud: aastakümneid on ta laulnud Tornimäe meesansamblis ja teinud abikaasa juhendusel kaasa rahvatantsurühmas. Armsaimaks publikuks on talle aga siiani poeg, tütar ja kolm lapselast. 

Saarte Hääl ja Kadi raadio soovivad tegusale mehele palju tervist ja loomeindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles