REPLIIK ⟩ Väitlus annab oskuse mõista

Saarte Hääl
Copy
Kuressaare gümnaasiumi ja Saaremaa ühisgümnaasiumi väitlejad.
Kuressaare gümnaasiumi ja Saaremaa ühisgümnaasiumi väitlejad. Foto: Marit Tarkin

Sattusin väitlemise juurde puhtjuhuslikult. 1996. aasta suvel helistas mulle Kuressaare gümnaasiumi õpetaja Marit Tarkin ja küsis, kas oleksin nõus osalema Mändjalas Eesti väitlusseltsi laagris. Mul polnud sel hetkel väitlemisest õrna aimugi. Grammatika on kogu elu olnud üks mu suuremaid “vaenlasi”.

Tegin kiired kalkulatsioonid: ees oli gümnaasiumi viimane aasta, kevadel oli vaja kirjutada lõpukirjand ja kui õpetajale meele järele olla, võib ehk kergemalt pääseda. Seega olin nõus. Tuleb vaid lisada, et “nõelasin iseennast” – 1997. aasta kevadel kasutati esmakordselt riiklikku eksamite süsteemi, nii et mu ponnistused väitluslaagris plusspunkte teenida olid puhas tuuletallamine.

Samas oli väitlemine väga tugevate koolide Inglise kolledži ja Tallinna reaalkooli meeskondadega omaette katsumus – ilmselgelt olid meie trumbiks ebastandardsed lahendused, mida profid oodata ei osanud. Üllatuslikult see paljudele kohtunikele sobis ja olime endalegi ootamatult üsna edukad. Osalesin gümnaasiumi ajal ka paaril kõnevõistlusel, kus sattusin taas kokku väitluslaagris kohatud eliitkoolide väitlejatega. Nende reaktsioon oli alati üks: taas on kohal saarlased, seega võib oodata midagi täiesti uut.

Kas väitlemine on edasises elus kasuks tulnud? Pigem tuleks küsida, kas on olnud elus hetki, kus väitlusoskusi pole tarvis olnud? Neid hetki, kus väitlusoskust pole vaja läinud, on olnud märkimisväärselt vähem kui neid, kus need oskused kasuks tulevad. Tööalaselt olen olnud seotud rahvusvaheliste organisatsioonidega, kus keeleline ja kultuuriline taust eeldab oma seisukohtade esitamiseks väitlusoskusi igapäevaselt. 

Praegu olen Itaalias Genovas Fincantieri laevatehases – olen seotud uue laeva Scarlet Lady ettevalmistusega liinile tulekuks. Sellega seoses on mul iga päev vaja väidelda, et tagada laeva nõuetekohane ettevalmistus ja laevaomaniku huvide esindatus. Mis siin salata, aeg-ajalt on seda ka pisipojaga poes käies vaja läinud.

Väitlus annab oskuse paremini mõista nii ennast kui ka teisi.

Karl Kolk, Kuressaare gümnaasiumi 19. lennu vilistlane, Virgin Voyages´i vanemtüürimees

Ilmunud Kuressaare gümnaasiumi lehes Meie KG

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles