JUHTKIRI ⟩ Turvaline saar?

Saarte Hääl
Copy
Pedofiil. Illustreeriv foto.
Pedofiil. Illustreeriv foto. Foto: Reporters / Reporters

Küsitlused ja uuringud on läbi aastate näidanud Saare maakonda Eesti ühe turvalisema paigana. Võrdluses mõne teise kohaga on meie saared seda ehk tõesti. Samas leidub siingi inimesi, kes koletuid tegusid teevad. 

Kui Saare maakonna tunamullusesse statistikasse läks isiksusevastaseid kuritegusid kirja alla saja, siis mullu tunduvalt rohkem: 365 päeva kohta 114 kuritegu. Nende seas tapmine, mõrv, kaks ettevaatamatusest põhjustatud surma, kuus vägistamist ja üks lapsepilastamise juhtum. Lapsporno valmistamisest rääkimata. Seda on ilmselgelt liiga palju. Ning vaevalt teadmine turvaliseks peetavast kodusaarest kannatanutele ja nende lähedastele lohutust pakub.

Väikese kogukonna eelis on see, et kuriteod võivad ilmsiks saada kergemini kui rohkemat anonüümsust võimaldavas kohas. Samas – kui palju on neid kuritegusid, mis jäävadki karistuseta just tugevate kogukondlike ja sugulussidemete tõttu. Sest kuidas sa ikka naabrimehe või omaenda onupoja peale kaebad – isegi kui kahtlustad, et ta on pedofiil? Ka kannatanu võib loobuda abi otsimast kartusest, et tuttavad temaga juhtunust teada saavad. Pärast eluks ajaks märk küljes. Ohvrid aga ei tohi jääda abita ja kurjategijad karistuseta. Meist igaühe kohus on ülekohtule reageerida. Aidata.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles