OLAVI ANTONS ⟩ Tenerifel koroonapaanikaks põhjust ei ole

Copy
Olavi Antons
Olavi Antons Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kas Tenerifel diagnoositud koroonaviiruse juhtumi tõttu üldse tasub eestlastel praegu sinna puhkama sõita? “Ettevaatlikult käitudes ja hügieenile rõhku pannes tasub ikka,” ütles eile Kadi raadio saatele "Keskpäev" Tenerifel tegutsev turismiettevõtja, suvesaarlane Olavi Antons.

Minu Tenerifel viibimise ajal ehk viimase kaheteistkümne aasta jooksul pole juhtunud, et seni oleks mingi viiruse levik siin uudisekünnise ületanud. Vahest on mul selektiivne mälu.

Kui Eesti meedias tekitas suurt kõlapinda uudis sellest, et ühe koroonaviirusesse nakatunud turisti pärast pandi Tenerifel hotell karantiini, siis meil kohapeal see kõige tähtsamate uudiste hulka siiski ei kuulu.

Mul tuli pähe huvitav paralleel. Oletagem, et Tenerifel elava inimese ainus kanal Eestis toimuva kohta infot saada on “Aktuaalne kaamera”. Milline Eesti probleem tundub Tenerifelt vaadates ja ainult “Aktuaalset kaamerat” allikana kasutades kõige põletavam?

Tundub, et Eesti kõige tähtsam probleem on apteegireform. Iga kord, kui “Aktuaalset kaamerat” vaatad, käib seal mingi jauramine apteekide üle. Nii tundubki, et Eestis muid probleeme polegi.

Karneval ja liivatorm on olulisemad teemad

Muidugi on Tenerife koroonaviiruse juhtum uudis, aga siin ei kuulu see kõige olulisemate uudiste hulka. Hetkel on kõige tähtsam uudis hoopis see, et karneval hakkab läbi saama. Eile lustis Santa Cruzis üle saja tuhande inimese, pidades pidu hiliste öötundideni.

Samuti kirjutatakse palju sellest, et suurem osa sellest liivast, mis me Saharast endale nädalavahetusel tormiga kaela saime, on juba kokku pühitud ja ära koristatud. 

See viimane liivatorm oli erakordselt tugev. Kõik pildid, mis klõpsiti, näevad välja nagu viiekümne aasta tagused koltunud fotod. Kogu õhk oli sõna otseses mõttes kollane, liivaosakesi oli õhus kümneid kordi rohkem kui tavaliselt. Inimestel soovitati püsida siseruumides ja mitte seda tolmu sisse hingata. Liiva oli absoluutselt igal pool.

Kui arvuti lahti teed ja uudiseid lugema hakkad, siis koroonaviirusest juttu muidugi on ja seda võetakse tõsiselt, aga siinne elu on kaugel vanatestamentlikult drastilisest maailmalõpuootusest. Ehkki Eesti meediat lugedes võib selline mulje jääda.

Kas ehk meie siin Tenerifel ei võta seda koroonaviiruse ohtu piisavalt tõsiselt? Vahest ei ole me piisavalt vastutustundlikud? See hotell, mille külaline oli nakatunud, pandi karantiini, et viirus levida ei saaks. Selles mõttes on siinsete inimeste vastutustundega kõik korras. 

Selle ühe juhtumi pärast kogu Tenerifet mingiks kriisikoldeks küll pidada ei saa. Meie igapäevaelu ei mõjuta see uudis kuidagi, see käib ikka tavalises rütmis.

Nagu ikka, on siin palju turiste. Palju rahvast on puhkama tulnud ka seoses koolivaheajaga. Meie reisibüroo kundede hulgast pole veel keegi teada andnud, et jätavad reisi viirusekartuse tõttu siiski ära. Inimesed on pigem äraootaval seisukohal ja vaatavad, kuidas asjad edasi arenevad.

Tõsi, meie käest on uuritud, mis saab siis, kui olukord peaks hullemaks muutuma. Et “oletagem, kui me ei tule, mis siis meie piletitest ja ekskursioonidest saab?”. Neile oleme siis öelnud, et kui varakult teatate, siis saab kõigest loobuda.

Praegu ei tea päris täpselt keegi, kuidas see koroonaviiruse-asi edasi areneb. Kas see jääbki Tenerifel ainukeseks juhtumiks või tuleb neid juurde.

Hoiduge musitamast-kallistamast

Mida peab Eesti inimene tegema, kui plaanib Tenerife reisi?

Ma ei ole mingi viroloog ega isegi meditsiinitöötaja, aga nii palju kui olen aru saanud, tasub tal kõigepealt hinnata, kas ta kuulub riskirühma. Kui ei kuulu, siis võiks ta süüa palju küüslauku immuunsüsteemi tugevdamiseks ja tavalisest veel rohkem pöörata tähelepanu hügieenile – sealhulgas pesta võimalikult tihti käsi. 

Võõraste inimestega ei ole mõtet musitama-kallistama minna. Tõsi, lõunamaal on seda reeglit väga raske täita, sest siinsed inimesed kipuvad seda ikka tegema. Loodan, et nüüd tõmbuvad nad mõneks ajaks tagasi. Olgu öeldud, et ka mulle isiklikult see võõraste kaisutamine ei sobi.

Eks elu näita, kuidas asjalood selle koroonaviiruse koha pealt kujunevad. Muidugi ei tea me, mis lähikuud toovad, aga praegu paanikaks põhjust pole. Mina leian, et ettevaatlikult käitudes ja hügieenile rõhku pannes tasub Tenerifele puhkama tulla küll.

Kui Eestis on praegu mõni kraad sooja, siis meil Tenerifel paarkümmend kraadi rohkem. Veel teisipäeval oli meilgi taevas pärast liivatormi suhteliselt hall – veidi Sahara tolmu rippus veel õhus –, nüüd peaks õhk aga päev-päevalt selgemaks ja taevas sinisemaks muutuma. Jätkub kuurordielu, kus palm õõtsub tuules ja turistid päevitavad rannas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles