LUGEJA KÜSIB ⟩ Kas tööandja on kohustatud katma töörõivaste kohendamise kulutused?

Saarte Hääl
Copy
Teenindaja. Foto on illustreeriv.
Teenindaja. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Tööandja on töötajatele andnud ühesugused töörõivad. Oleme siin aga kõik erineva suuruse ja kehaehitusega, aga sellega pole tööandja arvestanud. Nii ei sobigi need töörõivad osale meist. Mõni kolleeg on kurtnud, et tal on tööl ebamugav olla ning stressi tekitab see, et kliente tuleb teenindada ebasobivates riietes. On tulnud ette olukordi, kus töötaja lasi õmblejal rõivad ümber teha, mis paraku ei ole odav. Kas tööandja on kohustatud katma töörõivaste kohendamise kulutused?

Vastab Piret Kaljula, tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

“Kui tööandja on otsustanud, et tema töötajad peavad kliente teenindades kandma ühesuguseid rõivaid, ja on need soetanud, siis töötaja peab neid ka kandma. Tööriiete valimisel tuleb aga arvestada, et riided sobiksid konkreetsetes tingimustes töötamiseks ja sobiksid konkreetsele töötajale. 

Kui tööandja on töötajatele väljastanud tööriided, milles on ebamugav tööd teha, tuleb esmalt tööandja poole pöörduda ja selgitada, mis põhjusel väljastatud tööriided töötajatele ei sobi. Selgitage tööandjale, mis teile tööriietuse puhul ebamugavust valmistab – nt lõige, materjal vms. Ilmselt häirib selline probleem paljusid töötajaid, seetõttu oleks tark teha ühispöördumine. Murega võib pöörduda ka töökeskkonnavoliniku poole, kes edastab mure tööandjale.  

Tööriiete ümbertegemine ei tohi töötajale kaasa tuua kulutusi, kuid töötaja ei saa lasta tööriideid ringi teha ilma tööandja loata, sest tegemist on tööandjale kuuluvate asjadega. Sobivate tööriiete saamiseks pöörduge esmalt tööandja poole, kelle ülesanne on olukorrale lahendus leida – kas soetada sobivamad tööriided või lasta olemasolevad ümber teha. Töötaja ja tööandja võivad ka kokku leppida, et töötaja laseb ise riided ümber teha ja tööandja maksab kulud, aga kokkulepe tuleb sõlmida enne riiete ümbertegemist.

Selleks, et vältida olukorda, kus tööandja on kulutusi teinud, aga tellitud rõivad töötajatele ei sobi, oleks mõistlik kaasata töötajad töörõivaste kavandamise protsessi. Nii saab valida rõivad, mis enamikule töötajatest sobivad.

Kui on palju töötajaid, ei ole kõikidele meeldivaid rõivaid nagunii võimalik valida, kuid siis saab vähemasti läbi rääkida, selgitada ja nii jõuda kõiki rahuldava lahenduseni. Riietuse tõttu stressis töötajal on väga keeruline olla motiveeritud ja suhelda kliendiga rõõmsameelselt.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles