Koroonapaanikaks Saaremaal põhjust ei ole (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ERIVARUSTUSES: Kiirabitöötajad Maire Kuus, Bret Kuusik ja Andris Truu on saanud juhised, kuidas käituda koroonaviiruse kahtlusega haige puhul: tuleb siduda ette kilepõll, katta suu maskiga ning kätte tõmmata kindad. Haiglasse kohapeale ega ka perearstikeskusesse viiruse kahtlusega patsient ise tulla ei tohiks.
ERIVARUSTUSES: Kiirabitöötajad Maire Kuus, Bret Kuusik ja Andris Truu on saanud juhised, kuidas käituda koroonaviiruse kahtlusega haige puhul: tuleb siduda ette kilepõll, katta suu maskiga ning kätte tõmmata kindad. Haiglasse kohapeale ega ka perearstikeskusesse viiruse kahtlusega patsient ise tulla ei tohiks. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Järgmisel nädalal Saaremaal itaallastega peetavaid võrkpallikohtumisi koroonaviiruse hirmus ära ei jäeta. Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane kinnitab, et paanikaks ei ole mingit põhjust.

Eestis eile avastatud esimene koroonaviiruse juhtum tõi teravama tähelepanu alla ka Kuressaares 4. ja 5. märtsil mängitavad võrkpallimängud, kus saarlaste vastaseks Milano meeskond. Itaalias jäi Saaremaa Võrkpalliklubi kohtumine Powervolley tiimiga ära just koroonaviiruse juhtumite tõttu Lombardias. 

Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane itaallaste saabumises järgmisel nädalal probleemi ei näe. “Ei saa eeldada, et nad tulevad siia haigena,” ütles Laane, lisades, et nakkusohu piirkonnast tulevate inimeste suhtes peab kindlasti olema tähelepanelik. 

Teoreetiline oht

“Mingisugune teoreetiline oht selle haiguse sissetoomiseks on olemas ja sellepärast olid minu teada eile antud ka soovitused korraldajatele, et kui vähegi võimalik on, siis viia mängud üle teisele ajale,” ütles Kadi raadio uudistele terviseameti epidemioloogilise valmisoleku nõunik Irina Dontsenko, lisades, et kui mängude edasilükkamine kõne alla ei tule, siis peaks kohaldama täiendavaid ettevaatusabinõusid. 

Saaremaa Võrkpalliklubi mänedžeri Hannes Sepa sõnul on klubi terviseametiga suhelnud ning kindlasti suhtleb ka mängupäevade lähenedes. Sepa sõnul on Powervolley maailma tippklubi, kellel on väga hea meditsiiniline teenindus. “Praegu ei ole meil küll mõistlik mitte ühtegi piirangut panna,” arvas Sepp mängu toimumise kohta. 

Kui terviseamet peaks mängude pidamise ära keelama, tuleb Sepa sõnul sellega leppida. “Töötame selle nimel, et mängud toimuvad ja kedagi ohtu ei seata,” kinnitas mänedžer, lisades, et on suhelnud sel teemal ka itaallastega. Sepp kinnitas, et sportlased, kes Saaremaale mängima tulevad, on igati kontrollitud, fänne aga Itaaliast Kuressaarde ei tulegi. Sepa sõnul teeb klubi kõik, et pealtvaatajad saaksid suurepärase võrkpallietenduse. 

Suhtuda nagu grippi

Koroonaviiruse paanikaks pole absoluutselt põhjust, kinnitas Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane. Tema sõnul tuleks viirusesse suhtuda samamoodi nagu grippi: nakatumise kahtluse korral võtta ühendust perearstiga, kuid kindlasti mitte ise EMO-sse või perearsti juurde kohale minna, et mitte teisi nakatada. Laane sõnul on Saaremaa tervishoiuasutused säärasteks nakkusolukordadeks valmis. 

Saaremaa vallavolikogu esimees, terviseameti endine juht Tiiu Aro kinnitas samuti, et paanitseda pole vaja. Aro soovitas jälgida uudiseid ja käitumisjuhiseid usaldusväärsetest allikatest. 

Saarlaste arvamus koroonaviiruse võimaliku leviku kohta pole sugugi üksmeelne: Saarte Hääle veebis pidas 38% küsimusele “Kas pead koroonaviiruse kiiret levikut Eestis tõenäoliseks?” vastanuist nakkuse levikut tõenäoliseks, veerand ei usu ning 38% jääb kahtlevale seisukohale. Eile küsisime lugejatelt Itaalia võrkpalliklubi Saaremaa mängude kohta: 68% vastanuist nende toimumist õigeks ei pidanud, 22% arvas aga, et pole vaja karta.

Leisi elanik Maire Forsel ütles, et tühistas oma maikuusse kavandatud Toscana reisi just koroonaviiruse ohu tõttu. “Natuke kurb on ka, aga pigem karta kui kahetseda.” 

Mida peab teadma koroonaviiruse kohta?

  • Sümptomid meenutavad grippi: palavik 38 °C, köha, hingamisraskused. Erilist tähelepanu tuleb neile pöörata, kui haigestunu on 14 päeva jooksul reisinud riskipiirkonnas või olnud kokkupuutes haigega.
  • Sümptomite ilmnemisel (ka kahtluse korral) võtke ühendust perearsti, nõuandetelefoni või hädaabinumbriga 112. Kindlasti ei tohi ise perearsti juurde või EMO-sse kohale minna. Võimalusel püsige eraldatuna. 
  • Viirus levib piisknakkusena. Soovitatav on järgida tavapäraseid hügieeninõudeid: pesta käsi, hoiduda otsesest kontaktist inimestega, kellel esinevad gripilaadsed haigusnähud. Samuti tuleks vältida kokkupuudet riskipiirkondadest saabuvate inimestega. 
  • Koroonaviiruse põhjustatud haigus kulgeb valdavalt kergelt, gripilaadsete sümptomitega, aga harva ka raskemalt. Haiguse kulgu võivad raskendada eelnevad kroonilised haigused.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles