VANAD FOTOD JUTUSTAVAD LOO ⟩ Eesti maanaiste kokkutulek Karjas

, SA Saaremaa Muuseum
Copy
Saaremaa maanaiste seltside lippude ühine õnnistamine. 12. juuni 1937.
Saaremaa maanaiste seltside lippude ühine õnnistamine. 12. juuni 1937. Foto: Saaremaa muuseum

11.–12. juunil 1937 toimusid Karjas IX üleriiklikud maanaiste päevad. Ürituse korraldajad nägid kõige rohkem häda transpordiga: mandrilt oli esialgsete andmete järgi oodata ligi kahte tuhandet naist, kellest osa pidi tulema meritsi Roomassaare ja Triigi sadama kaudu, enamik aga – umbes 33 bussi- ja veoautotäit – üle Suure väina. Kuna üle väina suudeti toimetada tunni aja jooksul ainult üks buss/veoauto, siis algas ülevedu juba neljapäeva hilisõhtul ja kestis laupäeva päevani. 

IX üleriiklikud maanaiste päevad algasid laupäeval Eesti Maanaiste Keskseltsi nõukogu koosolekuga. Seltsi eelmise aasta tegevusest andis ülevaate esinaine Liis Käbin. Tema andmetel tegutses Eestis 1936. aastal 405 maa- ja perenaiste seltsi. Kõige rohkem oli neid Virumaal (72) ja kõige vähem Petserimaal (4). Saaremaal oli 14 maanaiste seltsi. Aruandeaastal olid tähelepanu keskpunktis tervishoid ja kodukaunistamine ning rahvarõivastega seonduv. Viidi läbi 604 mitmesugust kursust ligi 14 000 osavõtjale. Jooksva aasta tegevuskavas pidi üheks suurejoonelisemaks ürituseks kujunema septembris korraldatav kodukultuuri nädal. Saaremaalt valiti Eesti Maanaiste Seltsi nõukokku pr Triipan. 

Karja kodumajanduskool.
Karja kodumajanduskool. Foto: Saaremaa muuseum

“Koosolek lõppes võimsa hümniga,” kirjutas ajaleht Meie Maa. Õhtul kella kümne paiku saabus peaministri abikaasa Linda Eenpalu ja teised kõrged külalised. Seejärel mindi rongkäigus tõrvikutulede valgusel lähedal asuvale karjamaale, kus süüdati lõke.

Õhtu sisustati rahvalaulude ja -tantsude ning seltskondlike mängudega. Pühapäeva hommik algas vabaõhu-jumalateenistuse ja Saaremaa maanaiste seltside lippude ühise õnnistamisega. Sellele järgnenud aktusel pidas hoogsa ja sütitava kõne August Mälk

Järgnes veel pikk rida kõnesid ja sõnavõtte, mis vaheldusid muusikaliste vahepaladega. Kodumajanduskooli õu ja lähem ümbrus olid rahvast tulvil. Karja ja Kuressaare vahet sõitsid päev läbi bussid, et kokkutulekust saaks osa võimalikult rohkem naisi.

Enamik mandrinaistest alustas pärast aktust kohe kojusõitu. Osa sõitis veel ekskursioonile Kuressaarde ja Vilsandile. Suurürituse jäädvustas Eesti Kultuurfilm. “Maanaiste suurpäevad Karjas, mis algasid hästi, lõppesid samuti hästi: osavõtjaid oli umbes 4000,” andis teada ajaleht Meie Maa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles