AARE RÜÜTEL ⟩ Riik – see oleme meie?

Saarte Hääl
Copy
Aare Rüütel
Aare Rüütel Foto: Maanus Masing

"Kui mina jään maksmisega hiljaks, saan mõne aja pärast maksuametnikult intressiarvutuse. Mul ei tule aga pähegi maksuametnikule ülbelt vastata, et nüüd mul pole enam tehniliselt võimalik sellele reageerida, proovite ehk sügisel uuesti," kirjutab kadunud inimeste otsimisega tegeleva sihtasutuse Kadunud juht Aare Rüütel.

Nädalapäevad tagasi küsis minult üks armas müüja Tallinna Stockmanni kaubamajas, kas ma tean, et maksuameti lehel tuludeklaratsioonide täitmisel võib valida, kellele inimene oma tagasisaadava tulumaksu saab annetada. Seal olevat küll SA Kadunud nimi olemas, aga kontonumbri kohalt lahter tühi. Ma ütlesin, et ei teagi seda, aga uurin järele, miks siis arveldusarve numbrit pole lisatud.

Tehniliselt võimatu?

Siis helistas mulle mõned hommikud tagasi üks armas naine, kes ütles, et ta ei ole liikumisvõimega ja on seepärast kodune ning metsa otsima tulla ei saa, aga tahtis meid toetada ja ei leidnud kontonumbrit maksuameti lehelt meie nime juurest ning kahjuks pidi kandma kõik tagastatu lapse spordiklubile. Vastasin, et spordiklubile kanda on ju väga hea ja otsustasin, et nüüd lõpuks teen selle kõne ja küsin maksuametist, miks siis meie konto number puudub.

Maksuametnik Marju vastas mulle sõbralikult reede hommikul, kui olin teel Saaremaale Sõrve poolsaare otsingu ettevalmistamisele: "See on meil esimest korda sellel aastal, et tegime inimestele võimaluse rippmenüüst valida, kellele nad saavad, kui soovivad, oma tagastatud raha annetada. Sügisel 2019 saatsime kõigile tulumaksuvabastusega nimekirjas olevatele mittetulundusühingutele ja sihtasutustele kirjad välja ja palusime saata meile oma panga arvelduskonto. Kes ei vastanud, nendele me arveldusarve numbrit ei lisanud. Kuni 7. veebruarini sai meile vastata, enam pole selle lisamine tehniliselt võimalik. Proovige järgmisel aastal vastata... "

SA Kadunud on olnud iga kuu seoses otsingutega meedias nähtav, meie telefoni number samuti, me ei ole kadunud, kättesaamatud.

Nii tore on meie riik meiega asjade ajamisel. Pole tehniliselt võimalik… Kui ma jään TSD (tulu- ja sotsiaalmaksu, kohustusliku kogumispensioni makse ja töötuskindlustusmakse deklaratsioon – toim) või muu minu juurdlusbüroo poolt esitatava deklaratsiooni maksmisega hiljaks, saan mõne aja pärast maksuametnikult intressiarvutuse. Keegi tegi selle meie maksudest saadava palga eest kiiresti ära ja riik võtab hilinenud päevade eest kohe protsendi. Ja siis saadab sama riik neile, kellest osa meie riigi raha päris kõvasti aitavad vabaühenduste tegevusena kokku hoida, sügisel ühe kirja. Ühe. Ametnik ei viitsi saata enne 7. veebruari korduskirja. Ei viitsi rippmenüü nimekirja uuesti värskelt üle vaadata, kellel on kontonumbrid puudu ja neile kasvõi ühe kõne teha.

Me ei ole kättesaamatud!

SA Kadunud on olnud iga kuu seoses otsingutega meedias nähtav, meie telefoninumber samuti, me ei ole kadunud, kättesaamatud. Võrdõiguslikkuse volinik pole ka midagi avastanud selles osas, et kõigil polegi võrdselt teistega kontonumbreid väljas. Nii tore aparaat… Jutumärkides.

Mul ei tule pähegi maksuametnikule ülbelt vastata, et kuna te jäite TSD intressikirjaga hiljaks, siis nüüd mul pole enam tehniliselt võimalik sellele reageerida, proovite ehk sügisel uuesti, uue kirjaga, aga see siin unustage nüüd ära…

SA Kadunud arvelduskonto number on kodulehe kaudu küll leitav, aga jah, lihtsal viisil pole hetkel veel kopeeritav. Lisan ta siia inimeste jaoks, kellel on tõsine soov minna riigi bürokraatiast mööda ja meie pangakonto siiski välja otsida.

  • Saaja nimi: Kadunud SA
  • Saaja konto: EE661010220095092013 (SEB)
  • Selgitus: Annetus sihtasutuse tegevuse toetuseks

Riik arvutas ise välja tähtaja, millal ta mulle enammakstud tulumaksu tagastab. Kolm korda võite arvata, kas riik selle aja eest, mil ta minu raha kasutab, mulle intressi arvestab…

Kas riik – see oleme meie?

EMTA: Sihtasutus Kadunud ei reageerinud meie kirjale

"Organisatsioonidel ei olnud ega ole ka tulevikus kohustust meile oma arveldusarve numbrit annetuste jaoks anda," kommenteerib Aare Rüütli arvamusavaldust maksu- ja tolliameti kommunikatsioonijuht Gea Otsa.

Meile teadaolevalt sai SA Kadunud info õigel ajal kätte, kuid jättis kahjuks maksu- ja tolliameti kirjale reageerimata. Seda on Aare Rüütel ka oma Facebooki seinal kommentaarides ise kinnitanud.

Hakkasime soodusnimekirjas olevatelt organisatsioonidelt annetuste nimekirja jaoks pangakonto andmeid koguma möödunud aasta novembrist. Kõik said e-kirja teel juhendi, kuidas edastada oma pangakonto andmed, et need jõuaksid tuludeklaratsioonis nähtavasse nimekirja. Lisasime info ka maksu- ja tolliameti kodulehele. Tähtajaks esitas oma pangakonto andmed meile ligi tuhat, esitamata jättis aga 1500 organisatsiooni. Organisatsioonidel ei olnud ega ole ka tulevikus kohustust meile oma arveldusarve numbrit annetuste jaoks anda, lõplik otsus ja valik jääb igale organisatsioonile endale.

Siiski – kui organisatsiooni arveldusarvet ei ole, ei tähenda see, et ei saa annetada. Inimene võib soovi korral ise arveldusarve numbri sisestada. Loodame aga siiski, et ka ülejäänud organisatsioonid järgmiseks aastaks meile oma kontonumbrid esitavad, see aitab kindlasti heategevuskultuurile Eestis kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles