Itaallaste visatud koroonapomm paiskas Saaremaa elu pilbasteks (12)

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
KÄED TÖÖD KÄIS: Ühe patsiendi juurest teise juurde – koroonaproovide kiirabibrigaadile hõlpu ei anta.
KÄED TÖÖD KÄIS: Ühe patsiendi juurest teise juurde – koroonaproovide kiirabibrigaadile hõlpu ei anta. Foto: Lugeja foto

"Käimas on täieulatuslik paanika!"- Kuressaare haigla kiirabi töötaja ei tahtnud seda sotsiaalmeedia postitust eile lõuna paiku avalikult esitada ja kustutas kiiresti. Kuid ta mõtles seda surmtõsiselt.

Kuressaare haigla koroonaproovide võtmisele keskendunud kahel kiirabibrigaadil oli selleks hetkeks ootel umbes poolsada kutset. Tunnis jõuab üks  brigaad võtta ehk kolm proovi. Koormus on tappev. 

Meedikuile on tungivalt kinnitatud: proovi võtta ainult sümptomitega inimestelt. Neilt, kes viibisid eelmisel nädalal itaallaste võrkpallimängul või on kokku puutunud mängul käinud inimestega. Või siis haigeilt, kes viibinud viimasel kahel nädalal riigipiiri taga.

Saaremaal plahvatanud koroonapommi viitsütik sätiti paika nädala eest Kuressaare spordikeskuses. Kaks võrkpallikohtumist Milanost kohale lennanud ja kohalike võrguässade vahel kaugelt enam kui tuhande pealtvaataja silme all. Kõva reklaam, lisatribüünid. 

Parem karta kui kahetseda

Mängud peeti, hoolimata tungivatest suulistest ja kirjalikest hoiatustest ja soovitustest, mida murelikud kodanikud saatsid eelmise nädala algul võrkpallitegelastele ja Saaremaa vallajuhtidele. See kõlas kurtidele kõrvadele. 

Vallavalitsus rahvusvahelisi vollekohtumisi ei keelanud ja otsustajad said tugineda terviseametile – nemad ju ka ei keelanud!

Täpselt samuti ütles siis ja on korranud hiljemgi Saaremaa Võrkpalliklubi juht Hannes Sepp. Terviseamet ütleb, et korraldaja vastutab, vallavanem Madis Kallas ütleb, et nüüd teeks ehk üht-teist teisiti. Tagantjärele tarkus, mis ei maksa midagi. 

Vähemalt märtsi lõpuni elab Saaremaa täiesti uues olukorras, koolid, huvikoolid ja lasteaiad, raamatukogud ja paljud muud asutused on suletud, üritused jäetakse ära ja inimestel palutakse kogunemistest hoiduda. Saaremaa vallavalitsuses tegutseb kriisi-staap ja vald on kuuks ajaks lükatud standby-režiimile. 

Keegi ei tea täpselt, mis tegelikult ees ootab. 

Peaminister Jüri Ratas pidas eile hommikul riigikogus erakorralise kõne ja tunnistas: "Me oleme selgelt uuel tasandil – jah, see on hädaolukord!" Kui 27. veebruaril tuvastati Eesti esimene Covid-19 positiivne inimene, võrdles peaministri kohuseid täitnud siseminister Mart Helme viirust tavalise külmetushaigusega, mille vastu aitab sinepiplaaster ja hanerasv. 

Küllap ta tahaks selle sõnavõtu nüüd unustada. Nagu tahaksid mitmed ajakirjanikud ajaloost maha kriipsutada 3. märtsil ühes ajalehes ilmunud juhtkirja. Pealkirja "Terve mõistuse võit" kandnud teksti autor nimetas absurdiks spordivõistluse tühistamist "viimasel ajal laineid löönud viiruse pärast". 

Esimestena said Saaremaal lainest pihta Itaalia sportlased vastu võtnud võrkpallimänedžer Hannes Sepp ja kolmapäevaõhtust võistlust spordihoones kajastamas käinud Saarte Hääle toimetuse töötaja.  

Veel teisipäeval kinnitas Hannes Sepp, et koroonaviiruse siiatoomise jutt Itaaliast ei ole tõsiseltvõetav. 

Kuid juba 8. märtsil sai Itaalias teatavaks, et viiel sellesama Milano klubi mängijal ja töötajal oli palavik ja üks mängijaist jäeti juba varem Saaremaa-mängust koju just palaviku tõttu. Itaalia portaali SKY.Sport ajakirjanik Danilo Freri viitas küll oma loos, et koroonaviirusega seda ei seostata ning köha ja hingamisprobleeme sportlastel ei ole. Täpselt samamoodi on ka Saaremaa nullpatsientidel – ainsaks sümptomiks 38 ringis palavik. 

Hannes Sepp pakkus meie lehes kolmapäeval esiküljel ilmunud loos välja, et pigem said itaallased just Saaremaal viibides kerge külmetushaiguse külge. Selle teooria lõi aga terviseamet sama päeva pärastlõunal pilbasteks, kui teatas – koroonaviiruse tõid Saaremaale Itaalia võrkpallurid. Sama kinnitas eile Kuressaare haigla.

Saarte Hääl selgitas eile välja, kuidas üldse jõudis Kuressaare haiglani informatsioon Itaalia sportlaste kahtlasevõitu palaviku kohta. Kui meie töötaja nõudis endale esmaspäeva õhtul kiirabi, et anda koroonaviiruse testi, ei tahetud seda saata. Puudus lähiajal välismaal käik või kokkupuude võimaliku haigega. Itaalia võrkpallureid tabanud palavikulainest kuulsid kiirabitöötajad alles esmaspäeva õhtul kella 20 paiku, kui siiski lõpuks proovi võtma tulid. 

Esimesena sai SKY.Sportis ilmunud uudise kohta informatsiooni esmaspäeva hommikul kell 14.20 Itaalias elavalt sõbralt saarlane, kes rääkis sellest oma emale. Üheskoos tõlkisid nad itaaliakeelse teksti Google Translate´iga ära ja teavitasid ühist tuttavat, Saarte Hääle spordiajakirjanikku Alver Kivi.

Pall läks veerema

Edasi läks info sotsiaalmeedia abil kiiresti spordiringkondades liikuma ja jõudis nii õhtuks Kuressaare haigla kiirabini. Teisipäeva hommikul helistas nullpatsiendile kiirabi juht Mihkel Laidna ja palus informatsiooni täpsustada. 

Terviseameti ja haigla töötajatele oli see teadmine šokeeriv, esimest korda kasutati just teisipäeva hommikul väljendit "terve Saaremaa karantiin". Kuid lõplikku positiivset tulemust ühegi Saaremaalt võetud proovi peale teisipäeval ei laekunud. Asjaosalised hoidsid kordusproovide ootuses hinge kinni. 

Kolmapäeval kella 15 paiku ei olnud ka veel midagi kindlat, pinge kasvas. Terviseameti pressiesindaja Simmo Saar teatas telefonis rõõmsal hääletoonil, et kui vähegi "positiivseid uudiseid" laekub, eriti Saare- või Hiiumaalt, siis saadetakse need kohe meediale. 

Nullpatsiendile helistati tund aega hiljem: "Positiivne, 14 päeva karantiinis!" Minutid hiljem, kell 16.25 avaldasime uudise Saarte Hääle veebiküljel ja andsime sellest teada Saaremaa vallavalitsusele, kes oli kell 16 alustanud oma kriisikoosolekut.

Terviseamet jõudis pressiteate väljasaatmiseni kell 17.07: "Veel kolm inimest nakatusid koroonaviirusesse." 

Läks veel neli tundi ja vallavanem Madis Kallas teatas "Aktuaalse kaamera" otse-eetris koolide sulgemisest ja muudest erakorralistest kriisimeetmetest. 

Saaremaal on kätte jõudnud ajajärk, kus negatiivsed uudised on positiivsed. Ja vastupidi. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles