MAAILM ⟩ Holokaust ja paavst Pius XII: Vatikan avab Teise maailmasõja arhiivid

Urmas Kiil
Copy
Paavst Pius XII
Paavst Pius XII Foto: Wikipedia

Märtsi alguses teatas Vatikan, et avab kõik Teise maailmasõja arhiivid. Seni hoiti dokumente kinnistes hoidlates kahtlustuste pärast, et tol ajal võimul olnud paavst Pius XII vaikis teadlikult maha holokausti õudused.

Pius XII, keda kirjanduses on sageli nimetatud ka “Hitleri paavstiks”, oli Püha Tooli eesotsas aastatel 1939 kuni 1958. Ühed peavad Pius XII suisa pühakuks, sest 1940. aastate esimesel poolel päästis ta paljude Roomas elavate juutide elu. Teised jälle arvavad, et Pius XII oli alatu autsaider, pealegi argpüks, sest sõja ajal ei võtnud ta kordagi sõna holokausti teemal. Pärast seda, kui saksa dramaturg Rolf Hochhuth tuli 1963. aastal välja lavastusega “Asemik. Kristlik tragöödia” (sks k Stellvertreter. Ein christliches Trauerspiel), milles teravalt kritiseeritakse Pius XII suhtumist juutide massilisse hävitamisse, hakatigi kirikupead kõikjal süüdistama ajaloo tõsifaktide eiramises.

Tõde ses küsimuses aitavad leida arhiividokumendid, millega hakkavad tutvuma kümned ajaloolased, teiste seas Washingtoni holokausti memoriaalmuuseumi töötajad ning ka paavst Pius XII elu ja tegevuse suur asjatundja Münsteri ülikooli ajalooprofessor Hubert Wolf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles