Täiendatud 15.03! ⟩ PERH vassib: saarlased kästi ukse taha jätta (3)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kuigi Regionaalhaigla juht selgitab saarlaste kojusaatmist ja vastuvõttude tühistamist reedel välja antud riikliku käsuga, saadeti saarlased teadlikult tagasi juba päev varem .

Saarte Häälele teadaoleva info kohastel andis PERHI juhatus juba varem käsu haigla siseselt tuvastada kõik patsiendid, kes on Saaremaalt vastuvõttudele tulemas. Plaaniliste mittekriiliste patsientide vastuvõtt kästi edasi lükata. Sealhulgas ka onkoloogilised patsiendid. 

Tagasilükkamine hakkas juba neljapäeval. OÜ Siinorite transportteenuse juhatuse liige Angela Siinor ütles, et nad startisid bussitäie saarlastega Saaremaalt Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse, et toimetada inimesed vajalikele protseduuridele ja arstide vastuvõtule.

Haiglast saadeti nad tagasi: PERH saarlasi vastu ei võta, olgugi, et inimestel ei esinenud viiruse tunnuseid.

Saarte Häälele teadaolevalt tühistati saarlaste aegu edaspidi ka telefoni teel. Meie kohalikud said nii mõnelgi korral vastuseks: hetkel kehtib saarlastele nulltolerants. Nende seas oli palju keemiaravi vajavaid patsiente. Põhjuseks toodi, et nad on saarlased ja koroonakoldest.

Kui reedel murelikud saarlased ja nende lähedased hakkasid küsimusi esitama ning Kuressare Haigla probleemi ka oma sotsiaalmeedia kontol avaldas, ütles Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu Delfile, et juhtus kahetsusväärne eksitus. "Saame kinnitada, et meil on ravil patsiente Saaremaalt ning neid on tulnud regionaalhaiglasse nii eile kui ka täna. Vabandame väga patsientide ja nende lähedaste ees, kes said eksitavat infot. Kõikide nende patsientidega võetakse ühendust tänase päeva jooksul ning lepitakse kokku uus aeg raviks või uuringuks," ütleb Peedu, kes selgitas reede õhtul, et tegemist on üleriigilise olukorraga, kus haiglad viivad ennast kõrgemasse valmisolekusse ja vajadusel ning võimalusel vastuvõtud tühistatakse.

Kuressaare haigla ja Saaremaa Vähiühing on avaldanud Regionaalhaigla käitumise üle nördimust.

Pühapäevaks on MTÜ Saaremaa Vähihaigete Ühingu lehelt näha, et kontakt PERHiga vähiravi osas on taastunud. "Arutasime täna saarlaste vähiravi küsimust PERH Onkoloogiakliiniku juhataja, onkoloog dr Valverega," kirjutab ühing. "Riigis väljakuulutatud eriolukorrast tulenevalt lähenetakse nüüd igale PERH-s ravi saavale vähipatsiendile individuaalselt. See puudutab ka kõiki Saaremaa ja Muhumaa patsiente. Peale olemasoleva raviplaaniga põhjalikku tutvumist võtab kas patsiendi raviarst või erandjuhul õde patsiendiga ise ühendust ja lepitakse kokku edasiste uuringute ja ravide ajad"

Dr Valvere kinnitas vähiühingule, et et ükski Saaremaa ja Muhumaa patsient aeg-kriitilise ravita ei jää.

"Head patsiendid, kui tulenevalt patsiendipõhise teavitussüsteemi väljatöötamisest PERH-s Teile tühistatud aja asemele uut aega siiski ei pakuta, palun võtke meiega ühendust, püüame ka omalt poolt abiks olla," rõhutab MTÜ Saaremaa Vähiühing.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles