LUGEJA KIRI ⟩ Maski kandmine poes kohustuslikuks! (2)

Saarte Hääl
Copy
Meditsiiniline mask. Foto on illustratiivne.
Meditsiiniline mask. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Jälgides meil siin Saaremaal ja mujal maailmas viiruse levikut ning liikumise piiramist teatud asutustes, mõtlen: miks ei ole me veel kohustuslikuks teinud maskide kandmise poodi või asutusse sisenemisel?

Tean siin inimesi küll, kes on olnud viimaste päevade jooksul mõned päevad haiged ning lähevad tervise näilisel paranemisel jälle tööle või poodi ja levitavad seal nakkust edasi. Kiiremas korras tuleks teha otsus muuta poodidesse sisenemisel maski kandmine kohustuslikuks.

Praegu veel terve inimene läheb poodi ja saab nakkuse, kuna viiruseosakeste kontsentratsioon on õhus liiga suur. Mida rohkem on viiruseosakesi kinnise ruumi õhus, seda suurem on tõenäosus haigestuda. Nagu teada, püsib viirus ruumis nakatumisvõimelisena 48-72 tundi. 

Poodide desinfitseerimine on küll väga hea mõte, aga selle toime kestab ainult mõne tunni pärast poe avamist. Inimeste väljahingatud õhk võib täita ruumi uuesti viirusega.

Maskide kandmine aitab vähendada viiruseosakeste sattumist toidukaupadele ja pindadele ning sealt edasi juba edasi inimeste koju ja mujalegi. 

Turvamees või mõni isik peaks poodi sisenemisel maski kasutamist kontrollima. Hea oleks sisenejatele vajadusel ka maske jagada. Hiinas andis maskide kandmise kohustus tulemuse, meil ei ole mõtet oodata ja pärast tagantjärele tark olla. Õppigem teiste kogemustest.

Olaf Koor, ettevõtja

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles