Tervenenute tõese arvu avaldamine ootab digilahendust

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Koroona testimise komplekt.
Koroona testimise komplekt. Foto: Solis BioDyne

Terviseamet loodab nädala lõpuks valmis saada digilahenduse, mis võimaldab saada adekvaatset infot kõikide koroonaviiruse ametlikult  läbipõdenute ja terveks tunnistatute kohta.

Kuna suurema viirusepuhangu algusest Eestis on möödas kaks nädalat, peaks nakatunute ja haiglaravile suunatud inimeste arvu kõrval päev-päevalt hakkama suurenema ka terveks tunnistatud inimeste hulk. Ja loodetavasti samas tempos, nagu kahe nädala eest sai hoo sisse koroonapositiivsetearvu kasv.

Hetkel on tervenenute hulk aga võimalik üles lugeda veel kahe käe sõrmedel. Terviseameti andmeil oli tänase seisuga Eestis 369 kinnitatud ja 362 aktiivset haigusjuhtu, viimastest 17 seotud haiglaraviga. Ehk siis tervenenuid kokku seitse. Kas nende hulgas on ka saarlasi, ametlik statistika paraku ei näita.

Asi seisab terviseameti teatel ühe digilahenduse taga, mille loomisega tegeleb tervise-ja heaoluinfosüsteemide keskus (TEHIK). Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp selgitas, et hetkel saadakse tervenenud inimeste arv haiglate statistikast ehk siis tegu on inimestega, kes on (nii nagu näiteks esimene Eesti nakatunu) olnud haiglaravil ja sealt tervenenuna välja kirjutatud. Ent 95% koroonapositiivseid viibivad hoopiski kodusel ravil ja nende tervenemise üle otsustavad perearstid.

"Patsiendi paranemise kohta tuleb sisestada märge digilukku. Hetkel on puudu tehniline lahendus, mis edastaks info tervenenute kohta meie süsteemi. Seetõttu ei ole meil hetkel võimalik anda täpset infot tervenenute täpse numbri ja elukoha kohta," lausus Kingsepp ja lisas, et loodetavasti jõuab TEHIK rakenduse valmis veel sellel nädalal.

Seni on võimalik tervenenud inimeste arvust aimu saada vaid siis, kui nad ise sellest teada annavad.

Kuidas loetakse inimene terveks?

Vastavalt perearstidele antud juhistele tunnistatakse inimene terveks, kui on möödunud 14 päeva haigusnähtude tekkimisest. Hinnanguline keskmine nakkuslikkuse periood kergetel ja mõõdukatel juhtudel on 7–12 päeva, rasketel juhtudel kuni 14 päeva. Viirus on tuvastatav kuni 37 päeva, kuid patsient ei ole siis enam nakkusohtlik.

Terveks tunnistamiseks peab patsient olema olnud vähemalt 48 tundi palavikuvaba ja 24 tundi vaba ägedatest respiratoorsetest sümptomitest. Haigusjuht ja töövõimetusleht lõpetatakse seejärel vastavalt patsiendi paranemisele, mis otsustatakse juhupõhiselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles