VIDEO ⟩ Muhu saarele karantiini jäänud ooperilaulja salvestas mererannal Eesti klassikat

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Metsosopran Tuuri Dede salvestas karantiinis olles Miina Härma "Ei saa mitte vaiki olla"
Metsosopran Tuuri Dede salvestas karantiinis olles Miina Härma "Ei saa mitte vaiki olla" Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Metsosopran Tuuri Dede jäi vabatahtlikult Muhu saarele karantiini. Lauljatele omaselt pole temalgi järgmistel nädalatel ja võib-olla ka kuudel ühtegi esinemist. Kuigi esinemistingimusi ja - võimalusi ei ole, siis on hääl temaga alati kaasas.  

„Epideemia on sundinud meid justkui vait olema,” ütles Tuuri Dede, miks ta salvestas Muhus käepäraste vahenditega Miina Härma laulu „Ei saa mitte vaiki olla.”  

Dede ütles, et tahtis laulda eesti keeles ja jagada maailmale meie ilusat muusikat koos Anna Haava luuleridadega.

Tuuri Dede on osaline rahvusvahelises projektis Equilibrium, kus osaleb  maailmakuulsa soprani Barbara Hannigani juhendamisel 24 noort solisti üle maailma. Sellesama projekti sotsiaalmeediat kasutaski ta aknana oma loo esitlemisel, et see võimalikult suure kõlapinna leiaks. 

Koos perega jäädi Muhusse karantiini vabatahtlikult. Tema vanematel on Kuivastus majapidamine, mis nüüdseks veidi rohkem kui suvekodu. Dede isa on kuulsate Muhu inglite looja kunstnik Urmas Viik.

„Eks me koju Tallinnasse saaksime ikka, aga meid kui mittekohalikke enam tagasi ei lastaks,” rääkis Dede oma abikaasa ja laste otsusest Muhusse jääda. Kuna liikumiskeeld läheb aina karmimaks, siis peaks pealinnas püsima pisikeses korteris. Mänguväljakud on nüüdseks samuti suletud.

„Muhumaal olemine tundub igas mõttes mõistlik: eemal massidest, siin on palju ruumi ja saab pere keskis palju õues olla,” loetleb ta. Saarel kavatsevad nad olla kuni epideemia raugemiseni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles