Kuidas on korraldatud eriolukorras haiglast kojusaamine?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Madis Veltman

Saaremaa Vallavalitsus pakub koostöös partneritega terviklahendust nii hooldekodudes elavate kui ka haiglast koju lubatud inimeste jaoks.

Abivallavanem Marili Niitsi sõnul soovitakse sellega aidata eelkõige koroonadiagnoosi saanuid ja nende lähedasi, aga ka haiglast koju lubatud inimesi, kes haigestunud pereliikmete tõttu või mõnel muul põhjusel ei saa kohe oma koju naasta.

Pühapäeval käivitati Upal asuvas Südamekodu majas Saaremaa kriisikodu tegevus, mis võimaldab korraldada nii eakate kui ka teiste abivajajate majutamist ning nende eest hoolitsemist terviklikult ja parimal võimalikul viisil. Kriisikodu tegevust koordineerib vallavolikogu liige Kairit Lindmäe.

Kui inimene ei vaja enam haiglaravi, siis helistatakse kriisikodu koordinaatorile Kairit Lindmäele, kes korraldab inimese edasise liikumise ja transpordi.

Hooldekodu koroonadiagnoosiga kliendi puhul võetakse ühendust hooldekodu juhiga ja tehakse ettepanek viia inimene kriisikodusse. Ülejäänud juhtudel helistab sotsiaaltöötaja lähedastele ja selgitab välja, kas nakatunud inimene saab koju tagasi minna.

Vastusest sõltuvalt sõidutatakse inimene kas koju või majutatakse kriisikodus. Koju viidud inimesega võtab järgmisel päeval ühendust vallavalitsuse sotsiaaltööspetsialist, kes selgitab veelkord kodus karantiinis olijatele mõeldud teenuseid ja vajalikke telefoninumbreid.

Hooldekodude kliendid, kellel ei ole koroonaviirust diagnoositud, viiakse haiglast hooldekodu Saaremaa Valss IV korrusele. Kodust haiglasse sattunud inimeste puhul uurib sotsiaaltöötaja koju naasmise võimalusi.

Kui kodus on näiteks keegi haigestunud ja sinna minna ei saa, siis viiakse inimene haiglast Saaremaa Valsi IV korrusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles