TULGE APPI, KES SAAB ⟩ Kriisikodu vajab hooldajaid

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
KRIISIKODU TÖÖTAJAD saavad vajaliku varustuse ja desinfitseerimisvahendid. Neile, kes koroonaviirusesse haigestunud inimeste eest hoolitsevad, antakse kombinesoon, 
kilepõll, kindad, kilesussid, müts, kaitsemask ja -prillid.
KRIISIKODU TÖÖTAJAD saavad vajaliku varustuse ja desinfitseerimisvahendid. Neile, kes koroonaviirusesse haigestunud inimeste eest hoolitsevad, antakse kombinesoon, kilepõll, kindad, kilesussid, müts, kaitsemask ja -prillid. Foto: KAIRIT LINDMÄE

Koroonaviirusesse haigestunud eakate hooldamiseks loodud Saaremaa kriisikodu Upal vajab hädasti abikäsi. 

Nädala eest avatud kriisikodu koordinaatori Kairit Lindmäe sõnul on hooldustöötajaist praegu terav puudus. “Mõni siinsetest inimestest töötab iga päev, teine teeb üle päeva 24-tunniseid vahetusi,” ütles Lindmäe. "Normtunnid on kõigil ammu lõhki, aga muudmoodi pole võimalik – me ei saa inimesi hooldamata jätta."

Kriisikodu ootab appi täiskasvanud terveid inimesi – ka neid, kes pole varem hooldustööd teinud.  “Tulija õpetame välja kohapeal, ta saab tööd alustada koos hoolduskogemusega inimesega,” rääkis Lindmäe. “Eakaid tuleb sööta, pesta ja potile panna, mähkmeid vahetada ja neil voodis asendit vahetada.” 

Poolsada klienti

Saaremaa Südamekodu hoones avatud kriisikodusse viiakse koroonaviiruse diagnoosi saanud  eakad kõigist Saaremaa hooldekodudest, samuti on kriisikodu mõeldud inimestele, kes ei saa haiglast mingil põhjusel kohe oma koju naasta. 

Praegu on kriisikodus kokku 47 klienti, kellest enamik on koroonaviirusesse nakatunud. Südamekodu 13 elaniku jaoks, kelle testitulemus oli negatiivne, loodi majas eraldi osakond.  

Poolesaja eaka eest kannab hoolt 17 inimest, neist kolm on senised Südamekodu töötajad. Paljud Südamekodu töötajad said testimisel positiivse vastuse, osa negatiivse vastuse saanuid jäid aga koju karantiini.

Praegu püüab kriisikodu korraldada oma tööd nii, et igal korrusel toimetab viis inimest. 

Üks neist, Merlin Vares, läks kriisikodule appi vabatahtlike grupist loetud kutse peale, et kriisikodu otsib klientidele pesijaid.

"Esimesel korral tõesti ainult pesin, järgmine päev, kui vaba hetk oli, aitasin juba ka muudes toimingutes," lausus Vares, kes nägi, et iga abikäsi kulub ära. "Kui mult küsiti, kas võib mu graafikusse kirja panna, et katta terve vahetus, siis olin nõus."

Varese sõnul on graafiku koostamisel arvestatud tema võimalustega. Praegu on ta kriisikodus tööl olnud ülepäeviti, korraga 12 tundi järjest.

Merlin Varese hinnangul on kriisikodu personal ja appi tulnud vabatahtlikud väga toredad.  “Klientide vajadused saab töö käigus kiiresti selgeks,” kinnitas Vares. “Tuleb sööta, pesta, puhastada, tegelikult teha kõike, mis tagab kliendi heaolu. Viiruse levikut püüame takistada kaitsevahendite abiga ja neid õnneks jagub.”

“Kuna Merlin käib meil sisuliselt iga päev, sõlmisime temaga lepingu,” ütles Kairit Lindmäe. 

Oodatud ka vabatahtlikud

Töögraafiku koostamisel arvestatakse inimese soovidega. Koroonadiagnoosi saanud inimestega kokku puutuvate töötajatega sõlmitakse tähtajaline käsundusleping brutotunnitasuga 9 eurot. 

Kriisikodusse appi on oodatud ka vabatahtlikud, kes ei soovi tööle asuda, ent on valmis vastavalt võimalusele aitama. “Kui korraga on vaja palju inimesi toita, pesta või neil mähkmeid vahetada, oleks vabatahtlikest palju abi,” ütles Lindmäe.

Lisaks hooldustöötajatele vajab kriisikodu koristajaid. Kairit Lindmäe palub neil, kes on valmis kriisikodule appi minema, võtta ühendust Saaremaa vallavalitsuse sotsiaalnõuniku Gabriela Roosoga telefonil 50 68 253.

Abikäsi otsib ka haigla 

Kuressaare haigla ootab Covid19 osakondadesse appi õdesid ja hooldustöötajaid. Nii õed kui ka hooldajad saavad topelttasu ehk vastavalt 18 ja 10 eurot tunnis.

"Õnneks on praegu õdesid meile appi tulnud ka mandrilt, kuid abivägi on juurde oodatud! Nüüd vajame juurde ka hoolduspersonali. Praegu on palju peresid, kus on olukorrast tingitult raskendatud pere majanduslik seis ning kellel on kogemus voodihaige hooldamisega (kas või oma pereliikme vms), ootame Kuressaare haiglasse appi!"

Kel võimalus ja soov, võtke ühendust lea.kalaus@saarehaigla.ee.

Vallavanem Madis Kallas, Saaremaa valla kriisikomisjoni esimees saatis reedel haigekassale kirja, kus palub otsida raha, et maksta Kuressaare haigla kõigile töötajatele palka koefitsiendiga 1,5. Kallas põhjendab seda tüsistunud epidemioloogilise olukorraga Saaremaal, Covid-19 nakatanud haiglaravi vajavate patsientide arvu kasvuga ja personali jätkusuutlikkuse tagamisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles