Maskide nappuses ettevõtted loodavad kohalikule firmale

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kaitsemask
Kaitsemask Foto: Cadu Rolim/ZUMAPRESS.com

Saare maakonna ettevõtted maskide soetamisel riigi tellitud kaitsevahenditele ei looda. 

Mõnedki Saare maakonnas tegutsevad ja oma töötajate jaoks kaitsemaske vajavad ettevõtted on abi saanud OÜ-lt Moonstar, nende seas Saare Leib ja elektroonikatööstus Ouman Estonia. 

Saare Leiva juhataja Janar Vaima sõnul on ettevõtte poolsajal töötajal tänu kohalikule õmblusfirmale piisav tagavara nii ühekordselt kasutatavaid kui ka pestavaid maske. 

Elektroonikatööstuse Ouman kollektiiv kasutab praegu ühekordseid maske, mis OÜ Moonstar tellis Hiinast. “Enne kasutasime Moonstari enda toodetud pestavaid maske,” ütles OÜ Ouman Estonia juht Erik Keerberg. Lisaks maskidele peavad töötajad kandma kaitsekindaid ja kaitseprille. 

Ouman esitas Moonstarile ka uue tellimuse. 

Tiia Tammsalu
Tiia Tammsalu Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Moonstaar OÜ juhi Tiia Tammsalu sõnul on ettevõte Hiinast tellitud sajast tuhandest maskist enamiku juba kätte saanud. Nüüd esitas firma lisatellimuse veel 60 000 maskile. “Müüme maske sama hinnaga, mis Hiinast saame, ilma vaheltkasuta,” rääkis Tammsalu. 

50 000 maski müüb ettevõte vallale, ülejäänu saavad ettevõtted, kes on end tellijatena kirja pannud.  Tammsalu sõnul on Moonstarilt maske saanud lisaks Saare Leivale ja Oumanile näiteks Coop, Saaremaa Piimatööstus ja Lihatööstus, GoBus, Trelleborg.  

Moonstari enda toodetud, antibakteriaalsest kangast õmmeldud maske võib keeta, kuna riie kannatab suurt kuumust. 

Isikukaitsevahendeid müüva OÜ S-Link klientide hulka kuuluvad nii eraisikud kui ka ettevõtted. 

Müügijuht Irma Uustulndi sõnul küsitakse praeguse koroonakriisi ajal firmalt kaitsemaske iga päev. “Selliseid maske, mida näiteks haigla kasutab, meilt kahjuks ei saa,” tõdes Uustulnd. “Kuna meil on õmblusteenus, valmistame praegu tavalisi, näiteks poes käimiseks sobivaid maske.”

Uustulnd tunnistas, et firma jõudlus maske õmmelda pole just suur. 

KOMMENTAAR

Minister Aab: riik annetab 240 000 kirurgilist kaitsemaski kaupmeestele ja toiduainete tootjatele

Riigihalduse minister on sõlminud lepinguid MTÜ Eesti Kaupmeeste Liidu ja MTÜ Eesti Toiduainetetööstuse Liiduga, mille kohaselt annetab Eesti riik esindusorganisatsioonidele kokku 240 000 kirurgilist kaitsemaski. Liitudele antakse maskid üle hiljemalt homme.

"Kauplustele kehtivad mitmed nõuded – tuleb jälgida inimeste arvu ruutmeetri kohta ja sissepääsude juures peavad olema desovahendid. Seni kauplustel ei ole olnud võimalik hankida piisavalt kaitsemakse, sest praeguses eriolukorras on nende saadavus raskendatud,“ tõi välja eriolukorra tööde juht, riigihalduse minister Jaak Aab. „Mitmed kauplused on võtnud kasutusele müüjate ja külastajate kaitseks visiirid. Samas ostusaalis toimetavad teenindajad on kaitseta.“

Kohalike omavalitsuste, riigiasutuste ja tervishoiu eesliini töötajate jaoks on isikukaitsevahendite varud kuuks ajaks riiklike tarnetega tagatud. Sel nädalal jõuavad järgmised kogused Päästeameti abiga kohale üle Eesti. Seepärast saab riik nüüd aidata ka ettevõtjaid.

Eriolukorra tööde juhi, riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul annetab riik kauplustesse jagamiseks 240 000 läbi kahe organisatsiooni – Eesti Kaupmeeste Liidu ja Eesti Toiduainetetööstuse Liidu. Need jagatakse kaupmeestele ja toiduainete tootjatele vastavalt liitudele laekunud taotlustele. Logistikaga seotud kulud katavad organisatsioonid ise.

„See annetus on esimese vajaduse leevendamiseks. Loodan, et kättesaadavuse paranedes suudavad ettevõtjad edaspidi kaitsevahendeid ise hankida. Aga jälgime olukorda ja oleme valmis ka tulevikus aitama,“ kinnitas Aab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles