TEADLASED Saaremaal tehti Itaaliaga sama viga

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
3. märts. Kuressaares toimunud Saaremaa vs Milano Powervolley võrkpallimatšiga korratakse Itaalia nn Mängu Nulli viga. Tagajärjeks on Saaremaa muutumine Eesti suurimaks viiruse koldeks.
3. märts. Kuressaares toimunud Saaremaa vs Milano Powervolley võrkpallimatšiga korratakse Itaalia nn Mängu Nulli viga. Tagajärjeks on Saaremaa muutumine Eesti suurimaks viiruse koldeks. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tartu Ülikooli teadlaste Postimehes ilmunud analüüs ütleb, et Saaremaal astuti samasse ämbrisse, mida oli tehtud Itaalias juba veebruari alguses ning mida tehti ka mitmes teises riigis. 

Eestis sai viiruse suurem levik alguse märtsi teisel nädalal toimunud võrkpallimängust Kuressaares, kus kohtusid koroona eptisentrist Eestisse lubatud Milano meeskond ning karjääri kõrgeimale tasemele jõudnud Saaremaa võistkond. Pole siiamaani selge, et kas nakkuse tõid Eestisse vastasvõistkonna mängijad, keegi korraldajatest või hoopis publikus istunud fännid, kuid sellise mastaabiga üritus oleks teadlaste sõnul tulnud ära jätta. 

Nad toovad võrdluse 19. veebruaril Milanos toimunud Bergamo klubi Atlanta  ja Hispaania klubi Valencia hinnanguliselt 40 000 pealtvaataja silme all peetud Meistrite liiga jalgpallimänguga.  Seda kutsutakse „Mäng Nulliks”. Koduvõistkond võitis kohtumise tulemusega 4:1, pealtvaatajad rõõmustasid, kallistasid ja tähistasid suurvõitu. Ja levitasid üksteisele haigust. „See oli halbade asjaolude väga halb kokkusattumus. Just see oli tõenäoliselt hetk, kui džinn pääses pudelist välja,” seisab Tiit Tammaru, Erki Saluveere ja Anto Aasa analüüsis. 

Veel polnud teada, et viirus on juba kohal, kirjutavad teadlased Postimehes. Leviku hinnang oli madal ja esimese nakatumisteateni oli kaks päeva. „Viiruseohust hoolimata kordus teadlaste sõnul massiürituste korraldamise viga riigist riiki – viiruse kohapealset levikut alahinnati, sest veel ei olnud piisavalt kindlalt teada, millised on selle leviku mehhanismid ning et viirust levitavad ka sümptomiteta inimesed,” kirjutab Postimees. 

„Tagantjärele targalt saame ka öelda, et Saaremaal korrati suuresti Mäng Nulli viga ja olukorras, kus viiruseoht oli juba aktuaalne, lasti sel ühe suursündmuse tagajärjel plahvatuslikult levima hakata, tekitades siirdeid mujale Eestisse,” sedastavad teadlased. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles