RIIKLIK VÄLJUMISKAVA ⟩ Saare- ja Muhumaa keeratakse lukust lahti viimasena (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsuse plaani järgi on Saare- ja Muhumaa avamine väljumiskava üks viimaseid tegevusi. Sellele järgneb vaid Rootsi liini ja riigipiiride avamine ning üldise 2+2 reegli kaotamine. 

Valitsuse erikomisjon avalikustas COVID-19 tingitud olukorras väljumise detailse kava, kus  on paika pandud tegevuste ajaline järgnevus ja prioriteedid. Saaremaa- ja Muhumaa avamine on 28 plaanitud tegevuse seas 22 kohal. 

Tänagi päevasel pressikonverentsil minister Taavi Aasa poolt toonitatud Saaremaa jaoks koostatavat erikava vähemalt valitsuse selles dokumendis ei ole. Jääbki selgusetuks, mis etappidega Saare- ja Muhumaad tavaolukorda tagasi hakatakse tooma. Neljapäeva hommikul teatati valitsuse kommunikatsioonibüroost, et Saaremaa kohta erikava puudub.

Üldist kava vaadates on Saaremaa kohta märge kahes kohas: 15. ja 22. real. Esimese asjana on mainitud, et Saaremaal hakatakse lubama viibimist  lähikontakti nõudvates teenusasutustes ehk siis näiteks juuksuris. Mandril on selleks ajaks avatud juba näiteks toitlustusastused ja lubatud ka seal peale kella 22.00 alkoholi müümine. Avatud oleks ka muuseumid ja näitused, kirikud. 

22. real on märge Saare- ja Muhumaale sisenemise ja väljumise lubamise kohta. Seatud on ka võimalikud tingimused: võimalik etapiviisiline avamine –alguses kontrollitult saartel kinnisvara omavatele inimestele, kes allkirjastaksid käitumisjuhise. Sama võib kohaldada hiljem teistele külastajatele avades. Teised saared, sealhulgas Hiiumaa plaanitakse avatada juba üsna väljumiskava alguses. 

Saare- ja Muhumaa avamisele järgnevad vaid mõned tegevused, mis sisuliselt avaksid Eesti välismaailmale. 

Peaminister Jüri Ratas kinnitas täna Riigikogu infotunnis, et Saare- ja Hiiumaa avamisel tuleb üheksa korda mõõta kui üks kord lõigata. 

„Selge on see, et me selle leevendamise või avamise faasi eel täna oleme. Ma arvan, et mingeid piiranguid on võimalik võib-olla isegi juba sellel kuul leevendada, ma pean siin aprillikuud silmas, aga peamiselt saavad nad olema maikuu jooksul. Mingid piirangud kindlasti kehtivad veel pikemalt,” ütles Ratas, täpsustamata milline osa jutust puudutas Hiiumaad ja milline Saaremaad. 

VAATA VÄLJUMISKAVA TÄIES MAHUS

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles