TÕEHETK Kohus määrab täna Jaan Palule karistuse (1)

Copy
JAAN PALU 30. oktoobril Kuressaare kohtumajas peetud avaistungil.
JAAN PALU 30. oktoobril Kuressaare kohtumajas peetud avaistungil. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sulev Kallavusele sai 2018. aasta 8. detsembri öösel saatuslikuks sõnavahetus 20 euro üle, mida nõudis lõhutud akna eest härrasmeeste klubi perenaine. 

“Mis mees sa oled, rott, pole 20 eurot taskus!” ütles Sulev Kallavuse lesk Mendi Kallavus Jaan Palule sel ööl. 

Ta kinnitas seda Kuressaare kohtumajas tunnistajana, kui küsiti, kuidas eskaleerus aknaruudu lõhkumise üle puhkenud vaidlus Royal Gentlemen’s Club´i trepil.

Poole aasta eest alanud kohtuprotsessil antud tunnistajate ütlusi ei ole meedias seni avaldatud, sest kohtunik Kristel Pedassaar palus sellest hoiduda.

Tänaseks on kohtuotsus langetatud ja Pedassaar loeb selle kokkuvõtva osa kell 11.30 kohtumajas avalikult ette. 

Saatuslik öö

2018. aasta 8. detsembri öösel tulid Kallavused koos sõpradega Sulevi sünnipäeva tähistamast ja jõudsid klubi ette, et takso võtta. 

Mendi Kallavusele kuuluva baari trepil käis parasjagu mitme mehe vahel kähmlus ja vaidlus. Katkise klaasi eest nõudis härrasmeeste baari perenaine 20 euro tasumist ja puhkenud sõnavahetus (vt lisalugu – toim) ning kähmlus lõppesid Sulev Kallavuse (52) pussitamisega. 

Ringkonnaprokurör Rainer Amur nõudis kohtus Jaan Palule 15-aastast vanglakaristust. Kaitsja, vandeadvokaat Sandra Sepp leidis, et kannatanute osakaal sündmuste eskaleerumises on jäetud tähelepanuta ja politseiuurimisel on lähtutud emotsioonidest. 

Pärast Sulev Kallavuse maha kukkumist valitses baari ees segadus ja esialgu ei saanud keegi aru, mis täpselt juhtus. Härrasmeeste klubi perenaine läks Kodulinna lokaali juures olnud kiirabi kutsuma, kuid seal öeldi talle, et ei saa appi tulla, kuna neil on noahaavadega patsient. See oli mees, kes oli veidi varem samuti Jaan Paluga konflikti sattunud ja pussitada saanud.

Vestlus algas viisakalt

Palu kaitsja Sandra Sepp rääkis kohtus, et esialgu oli Jaan Palu ja Mendi Kallavuse vestlus viisakas, Jaan lubas akna kinni maksta. Mingil hetkel hakati karjuma ja sõimama. 

“Missugust rolli mängis Mendi Kallavus ise, et Jaan võis ärrituda? Mendi Kallavus alustas alandamisega verbaalselt. Jaan Palu reageeris füüsiliselt,” rääkis Palu kaitsja.

Sandra Sepp väitis Jaan Palu sõnadele tuginedes, et sõnavahetus sai alguse sellest, kui Mendi Kallavus olevat öelnud: “Maksa enne vana võlg ära.”

Jaan Palu ütles kohtuistungil, et viibis 8. detsembri ööl koos sõpradega alguses lokaalis ega mäleta täpselt, mis seal juhtus. Seejärel liikusid nad Royali juurde, kus ülemeelikus meeleolus juhtus kogemata aknaruut puruks minema. 

Kui Mendi Kallavus nõudis selle kinnimaksmist, lubas Palu enda sõnul, et tuleb homme maksma. Palu väitel viitaski perenaine seepeale varasemale võlale. 

Konkurent sihikul? 

Palu väitis kohtus, et Mendi Kallavus oli tal mõni aeg tagasi palunud teha luuret konkurentide juures. Palu väitel olevat Mendi andnud talle 2000 eurot, et Palu läheks sama maja keldris asuvasse Ärtusse ja filmiks, kuidas striptiisitarid narkootikume tarbivad. 

Palu väitel lõi ta raha laiaks, aga videot ei teinud. Mendi hakanud raha tagasi nõudma või siis pidanuks ta võla tasumiseks mingeid “töid” tegema. Milliseid, küsiti kohtus. 

“No ühe auto põlema panema ja akna sisse lööma.” Küsimusele, kas ta tegi seda , vastas Palu eitavalt. 

Mendi Kallavus eitas varasemat võlga ja seda, et on kunagi Palule raha andnud.

Jaan Palu ütles kohtus, et kahetseb kõike ning palub vabandust, et tema teod tõid kaasa selliseid tagajärgi. 

“Naisega nii ei räägita!” 

Mendi Kallavusel (MK) paluti kohtusaalis kirjeldada vestlust Sulev Kallavuse tapmises süüdistatava Jaan Paluga (JP). 

“Läksin Jaan Palu poole ja küsisin: “Mis sa siin lõhud? Palun mine ära siit ukse eest.”

Millise tooniga?

MK: “Sõbralikult.”

Mis edasi?

MK: “Ta ei liigutanud, võtsin tal ümbert kinni, püüdsin suunata trepi pealt maha minema. Ta ei allunud. Liikusime paar astet allapoole. Ta ütles, et ei ole midagi halba teinud. Ütlesin: sa lõugad, kakled, palun mine minema.”

Miks te ütlesite, et tema lõhkus akna?

MK: “Baaridaam ütles. Tõukleja oli JP. Ta oli varem teistes baarides palju probleeme tekitanud.”

Kui Jaan Palu hakkas vaidlema, milline oli tema toon?

MK: “Ta närviliselt klähvides karjus.”

Kus Sulev oli?

MK: “Seisis ülemise trepiastme peal, seljaga ukse poole, meie Jaan Paluga alumisel trepiastmel. Sulev seisis, käed taskus, ja kuulas meie sõnavahetust pealt.”

Mis edasi?

MK: “Jaan Palu tammus ja kargles ühelt jalalt teisele, ei näidanud soovi ära minna.” 

Mis sõnu teie ja Jaan Palu omavahel kasutasite?

MK: “Vaidlus võis olla viis minutit pikk. Ütlesin, sa hirmutad mul kliendid ära. Jaan Palu oli närviline ja räuskas, et ära käi närvidele, küll ma lähen, aga ei teinud seda.”

Mis tooniga te temaga rääkisite?

MK: “Pärast seda, kui olin rääkinud sõbralikult ja ta puikles, muutusin nõudlikuks. Ta karjus mulle vastu, räuskas. Ütlesin, maksa ära ja kao minema. Tal ei olevat raha, pidi naise käest tooma.” 

Ütlesin, mis mees sa oled, rott, pole taskus 20 eurot!” 

Kus te vestluse ajal olite?

MK: “Treppide ees kõnniteel. JP karjus: “Kuradi lits, jää vait, lähen koju, toon naise käest raha.”

MK: “Normaalne mees ei lähe öösel naist äratama, et ta käest raha tuua.” JP seepeale: “Kuradi lõbumajapidaja, lits, värdjas!”

Seepeale sekkus Sulev Kallavus: “Naisega nii ei räägita!”

Allikas: kohtuistungil antud tunnistus

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles