Margus Lindmäe ⟩ Minu mask kaitseb sind, sinu mask kaitseb mind

, Saaremaa päästepiirkonna juht, eriolukorra tööde juht
Copy
Margus Lindmäe
Margus Lindmäe Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Kuigi päikesesoojuses ja tärkavas looduses jääb mulje, justkui mingit viirust ei olekski, ei tohi me valvsust kaotada," kirjutab Saaremaa päästepiirkonna juht, eriolukorra tööde juht Margus Lindmäe. 

Võitlus nähtamatu vaenlasega on tänaseks kestnud juba üle kuu. Oleme siin saarel selle aja jooksul olnud nii ülejäänud riigi kui ka muu maailma tähelepanu all. Oleme näinud halvemaid ja paremaid päevi. Oleme näinud kurbust ja tundnud rõõmu. Oleme vaielnud, tülitsenud ja õppinud tundma heameelt pisiasjade üle, mis muidu tavaelus märkamata jäänud.  

Keegi meist ei arvanud, et üks silmale nähtamatu viirus võib meie igapäevaelu selliselt uppi lüüa. Oleme ju kriisideks valmistunud agaralt – plaanid, õppused, koostöö omavalitsuste ja teiste partneritega on olnud sujuv. Elektrikatkestus, mis mandrirahva vahest enesest välja viib, aitab meil hoopis enesesse kaeda. Tuul, mis mandrimehel mütsi peast viib, on saarlase jaoks pesu kuivatamiseks ideaalne. Tuli, vesi, tormid ja teised lahingud on meid karastanud, nii ongi raske uskuda, et üks 0,1 mikromeetri suurune pahalane meid rivist välja lööb. 

Lahing uue pahalasega

Saaremaa on kogu selle aja maskidest lugu pidanud ja nüüd on meie sõnum mandrilegi jõudmas.

Pääste on lahinguid Saaremaal ikka pidanud. Küll tule, küll veega. Elektrikatkestustest ja tormidest rääkimata. Nii ei saanud me seegi kord pealt vaatama jääda, kui uus pahalane meid ründama asus. Nähtamatu jah, aga samuti ei näe me vingugaasi, mis kütteperioodil inimeste kodudes pahandust teeb. 

Isegi kui vaenlane on tundmatu, ei ole me kunagi ausast võitlusest Saaremaa nimel ära ütelnud. Nii alustasime seegi kord keset märtsi omavalitsusi toetavate tegevustega. Kusjuures Saaremaale tuli käsi ja mõistust appi ka mandrilt. Kuressaare haigla koormuse tõusuga laienes staap suuremaks, ka haigla toetuseks. 

Kogu selle aja on meie maja staabis toimetanud inimesed nii saarelt kui ka mandrilt. Nii mehed kui ka naised. Sõltumata oma taustast või ametist. Siit on läbi käinud päästetasandi inimesi, aga ka personalitöötajaid, ennetajaid, ohutusjärelevalvet ja valmisolekut tagavad ning kriise murdvad isikud. Aga nagu ka ajakirjandusest läbi käinud, ei pidanud paljuks meile appi tõtata ka endine peadirektor ja keskkonnaminister. Väärt tuge oleme saanud infektsioonikontrolli spetsialistidelt. 

Pingutame ise ja näeme, kuidas omavalitsused, haigla, hooldekodud ja veel paljud pingutavad iga päev. Sarnaselt asutustega pingutavad ettevõtjad ja kodanikud – lastest eakateni. Raske ja emotsionaalselt laastav on olnud see aeg kõigile. Samas näeme, et ühise pingutamise tulemus on tänaseks palju parem, kui ka kõige positiivsemad prognoosid näitasid. See on meie ühine tulemus. Saaremaa lukkupanek, vabatahtlik kodus püsimine, kodust väljas 2 + 2 reegli järgimine, maski kandmine ning paljude kaupluste ja ettevõtete sulgemine on meid toonud täna siia, kus me oleme – nakatumise langustrend on nädalate vaates selge. 

Tänan vapraid kaassaarlasi

Tahan tänada teid, head kaassaarlased, et olete pingutanud iga päev selleks, et mitte haigestuda. Kuigi haigusel ei pruugi alati olla raskeid sümptomeid, siis teiste nakatamine võib lõppeda kellelegi fataalselt. 

Tahan tänada kõiki ettevõtteid, et olete vapralt ootamas paremaid päevi. Varsti külastame teid kõik jälle. 

Tahan tänada koostööpartnereid, omavalitsusi, Kuressaare haiglat – et olete vapralt vastu pidanud ja ühise löögirusikana koroonakurjami vastu võidelnud. 

Tahan tänada kõiki eesliini töötajaid – mitte ainult arste, päästjaid, politseinikke, vaid ka poemüüjaid, apteekreid, kaubavedajaid ja teisi. Kõiki, kes te iga päev pingutate, et igapäevaelu toimiks. Tahan tänada kõiki, keda ma ei nimetanud, sest igaühe kaasabil oleme lõpuks viirusest sammu ees ja koos suudame selle lõpuks seljatada.

Oleme tänaseks päris heas seisus, see aga ei tähenda veel kriisi lõppu. Me ei tohi lasta ennast heidutada sellest, et päikeses ja soojas tärkavas looduses jääb mulje, justkui mingit viirust ei olekski. Nüüd, kus kõik see kahju kannatatud, ei tohi kindlasti valvsust kaotada. Et lõpuks tavaellu naastes ei oleks enam mingitki võimalust, et salakaval nähtamatu vaenlane meid jälle kuuks ja kauemaks siseruumidesse naelutaks ja rahakotti veelgi suurema augu lööks.

Kandke teiste lähedal maske!

Saaremaa on kogu selle aja maskidest lugu pidanud ja nüüd on meie sõnum mandrilegi jõudmas. Võrreldes kriisi algusega on kaubanduses maske lahkemalt ja soovitan kõigile maskide kandmist poes, apteegis, ühistranspordis ja kohtades, kus olete teiste inimeste läheduses ja siseruumides. Kui kannate maske õigesti ja kasutate desinfitseerimisvahendeid, võite jääda terveks. Teie tervis on meile samavõrd oluline kui teile endile. 

Maski kandmisega üle pingutada pole vaja – õues ja oma pereringis tasub väärtuslikku kaitsevahendit säästa. Samamoodi nagu suitsuanduritki ei panda supipoti kohale, ei tasu ka maskidega priisata. Ja kätepesul tasub keemiale alati eelistada sooja vett ja seepi, kui võimalik.  

Me kõik – kogu riik – loodame, et piirangud hakkavad muutuma leebemaks. Küll aga on vaja piirangute vähenedes veel erilist valvsust ja kaitsemeetmeid. Pikast kodus viibimisest oleme kõik väsinud, eriti noored ja eakad. Nüüd soojade ilmadega on loomulik, et soovitakse kodust välja. Ja seda ei saa keegi keelata. Vältigem aga endiselt rahvarohkeid kohti ja lähikontakte. Ning mask olgu käepärast. Hoolitsegem, et see info ka meie laste ja vanavanemateni jõuaks. Minu mask kaitseb sind ja sinu mask kaitseb mind! Koos saame hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles