Saaremaal leiti kevadiste aiatööde käigus suur kogus lõhkeainet

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Aiatöid tehes tuli maapõuest välja ligi 50 kg lõhkeainet.
Aiatöid tehes tuli maapõuest välja ligi 50 kg lõhkeainet. Foto: Saarte Hääle foto

Läinud neljapäeval teatati häirekeskusele, et Saaremaal Vaivere külas leiti koduaiast suur kogus lõhkeainet.

Aiatöid tehes sattus külaelanik puidust kastile ning talle meenus, et 40 aastat tagasi olid nad koos tol ajal lõhketöödega tegelenud äiaga kaevanud lõhkeainet sisaldava kasti maasse. Inimene mõistis, et tegemist on ohtliku leiuga ning katkestas seega kaevetööd, et teavitada leiust häirekeskust telefonil 112.

Lõhkeaine oli suures ajahambast puretud puitkastis.
Lõhkeaine oli suures ajahambast puretud puitkastis. Foto: Saarte Hääle foto

Lääne-Eesti pommigrupp tuvastas sündmuskohal mädanenud puitkasti, mis sisaldas ühtekokku koguni 49,4 kg Saksa päritoluga lõhkeainet TNT (trotüül). Demineerijad transportisid lõhkeaine lõhkamiskohta ning hävitasid selle.

„Nii suure koguse lõhkeaine leidmine on üsnagi haruldane,“ ütles Lääne-Eesti pommigrupi juhataja Aivar Post. Ta märkis, et sel aastal leiti Saaremaalt ka teine suur kogus, 25,6 kg TNT-d.

Lõhkekehad ja -ained on väga erineva suuruse ja kujuga ning seetõttu on neid raske eristada. „Lõhkekeha või -aine leidmisel ei tohi seda puudutada ega kuhugi viia. Leid tuleb märgista ja teavita hädaabinumbril 112 andes teada täpse asukoha ja nii palju olulist infot kui võimalik,“ ütles Post.

Leiule tulevad esimesel võimalusel järele demineerijad, toimetavad selle ohutusse kohta ja teevad kahjutuks. „Kõige lihtsam reegel on see, et kui sa ei tea, mis see on, ära seda puuduta, vaid teavita häirekeskust!“

Kastitäis trotüüli.
Kastitäis trotüüli. Foto: Saarte Hääle foto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles