TUNG SAARTELE ⟩ Suvilaomanikud soovivad rohkelt lube

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Foto: Postimees.ee lugeja foto.

Saaremaale ja Muhumaale on tänasest väljastatavate erilubade peale kõige suuremat tormi jooksnud saartel kinnisvara omavad inimesed, kellele tegelikult lubade andmine esmajoones mõeldud ei ole. 

Valitsus otsustas eile lubada Saaremaa vallavalitususel iga päev 25 eriluba mandril käimiseks. Muhu saarel on sama arv viis. 

Täna hommikul olid mõlema vallavalitsuse e-postkastid loataotlustest pungil.

Muhu vallavanem Raido Liitmäe hinnangul on neil taotlusi 10 korda rohkem, kui lube saab anda.  Tema sõnul on  loataotlused peamiselt seotud ettevõtlusega ja mandril töölkäimisega. Liitmäe sõnul on palju ka Muhus kinnisvara omavate inimeste soove. 

Saaremaa abivallavanem Jaan Leivategija ütles Raadio Kadi eetris, et ka neile on tulnud soove väga palju. Vallasekretär Liis Juuliku hinnangul võib taotlusi olla 350 ringis. 

„Kogunesime, arutasime, kuidas seda lubade jagamist korraldada. Ühekordseid lube väljastatakse saartel püsivalt elavatele inimestele, kel on tarvis liikuda mandrile või tagasi,” sõnas Leivategija. Saaremaal on ka sarnaselt Muhule väga palju taotlusi kinnisvaraomanikelt. 

Lubade üle otsustab kriisikomisjon hommikuti. „Kui nimekiri koos, saadame selle politseisse, nemad vaatavad selle üle, et seal hulgas poleks covid-nakatunuid või nende lähedasi, sest neile ei saa anda lube,” selgitas Leivategija protsessi. Loaga saab edasi-tagasi käia ühe korra. Ära võib olla piiramatu aja.

Homseks oli lõunase seisuga Saaremaa valla poolt väljastatud kuus luba. Liis Juuliku sõnul on populaarsemad kuupäevad juba välja joonistunud. Kui homse osas tuleb taotlusi juurde ja need on põhjendatud, siis antakse ka lube juurde. 

„Lustisõite ei tule,” ütles Leivategija, aga kui on eluliselt vajalik või ettevõttele vajalik, siis saab loa. 

Lustisõite ei tule!

„Mu palve on, et ärge kõik tormake luba taotlema, kui just väga pole vaja, kannatage veel mõni päev ära,” sõnas Leivategija enne lõunat ning kell 12 tuli ka valitsuse otsus, et alates 4.maist saavad saartel registrijärgset elukohta omavad inimesed vabalt mandrile sõita ning 18.maist laieneb see loodetavasti kõigile. 

Saaremaal täna leevenenud liikumispiirangute kohta ütles abivallavanem, et ilmselt peaks tänavapilt nüüd muutuma ja inimesed pole enam nii karvasid, kuna juuksurid avati ka taas. 

„Saarlased muutuvad ilusamaks,” oli abivallavanem positiivne. Tema sõnul on võimalik avada ka kauplused-restoranid, aga kohe tuleb koputada südametunnistusele inimestele, et sõda ei ole läbi. „2+2 kehtib edasi. Ninapidi koos istuda ei saa ja maskiga süüa ju ka ei saa. Mina kutsun kõiki saarlasi üles käituma mõistlikult selle väikse vabanemise ajal ja ei olda üksteisega tihedalt koos, kui poodi minek, siis ikka mask pähe ja kätepesu kehtib endiselt,” tuletas Leivategija meelde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles