AARE RÜÜTEL ⟩ Tark ei torma ja kannab maski

Copy
Aare Rüütel
Aare Rüütel Foto: Maanus Masing

“Mul on palve kõigile Saaremaale ja Muhusse tulijatele: olge armsad ning palun austage meie soovi ja eeskuju kanda kaitsemaski avalikes kohtades, nagu bussid ja kohalikud kauplused,” kirjutab SA Kadunud tegevjuht Aare Rüütel, vabatahtlike koordinaator Saaremaa valla kriisistaabis. 

Saaremaale ja Muhusse edasi-tagasi liikumist on otsustatud leevendada järgmisest esmaspäevast, 4. maist. Alates 18. maist on saarte ja mandri vaheline ühendus vaba.

Isegi ettevaatlik piirangute lõdvendamine on näiteks Saksamaal toonud kaasa uue koroonaviiruse varasemast kiirema leviku, kirjutati üleeile Postimehes: "... Kui veel paar nädalat tagasi kinnitas Saksamaa haiguste kontrolli amet Robert Kochi Instituut (RKI), et riigis on nakatumiskordaja 0,7 ehk iga uude koroonaviirusesse nakatunu annab viiruse edasi vähem kui ühele inimesele, siis täna on nakatumiskordaja 1,0, kirjutas Saksa nädalaleht Die Zeit… " 

Mida me teeme ja kõik saame teha täna saartel, et siin piiride avamise ja inimeste oluliselt suurema liikumise kasvu juures nakatumiskordaja kasvama ei hakkaks?

“Minu mask kaitseb sind ja sinu mask kaitseb mind. Igaüks, kes saartele tuleb, saab meid kaitsta, ja meie kaitseme teid.”

Eelmisel neljapäeval alustas Saaremaa valla kriisistaabis vabatahtlike tööd koordineeriv SA Kadunud OPEROG vabatahtlike abil maakonnaliinide bussides reisisaatjaina kaasa sõites kaitsemaskide jagamist. Oleme jaganud Rotary klubi poolt vallale kingitud kaitsemaske ka Kuressaare bussijaamas sealt väljuvate ja jaama saabuvate busside maskideta reisijatele. 

Jagamise süsteemi sisse töötanud, andsime selle üle GoBusi bussijuhtidele, kes saavad ise apteegipintsette kasutades igale maskita sisenevale reisijale kaitsemaski anda. On ju õhu kaudu leviva viiruse kontsentratsioon kinnises ruumis sama kõrge, kui seisaksime nakatunud inimese kõrval.

28. aprillist alustasid vabatahtlikud sama tegevust maapiirkonna toidupoodides: järgmiste  päevade jooksul viime kõikidesse Saare- ja Muhumaa maapoodidesse kaitsemaskid, et need oleksid poodi sisenejatele kättesaadavad kohe kassa kõrval. Sealt ulatab naeratav müüja pintsette kasutades teile tasuta maski.

Saartel mõeldakse täna nii: minu mask kaitseb sind ja sinu mask kaitseb mind. Igaüks, kes saartele tuleb, saab meid kaitsta, ja meie kaitseme teid. Keegi meist siin ei soovi tagasi seda olukorda, mis oli Saare- ja Muhumaal märtsist aprilli keskpaigani.

Tark ei torma. Ta kannab kinnistes ruumides maski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles