Ruhnlased ei vaja riigilt sentigi toimetulekutoetust

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Ringsu sadam Ruhnus
Ringsu sadam Ruhnus Foto: Peeter Ude / Meremõõdukeskus

Ruhnu on Eesti ainus vald, kus riik pole vähemalt viimased kolm aastat pidanud toimetulekutoetuse maksmiseks kulutama sentigi. 

Rahvastikuregistri järgi elab Ruhnu vallas 156 inimest. Vallavanem Andre Nõu sõnul on aastaringseid elanikke aga 60 ringis. Ometi ei ole keegi saare püsielanikest ega ka teistest valda sissekirjutatud inimestest toimetulekutoetust taotlenud. 

“Meie inimesed saavad hakkama ega vaja riigilt abi,” ütles Nõu. “Kõigil on sissetulek, keegi ei külita poe taga.”

Nõu sõnul on Ruhnu vald oma eakatele elanikele osaliselt kompenseerinud küttepuude soetamise. 

Saaremaa vallas sai mullu riigilt toetust 192 peret, Muhus aga kolm. 51 perele maksti toetust kord aastas, samas sai 24 peret abi iga kuu.

Statistikaameti andmeil on Saare maakonnas riigilt toimetulekutoetust saanud perede arv aina kahanenud: 2017. aastal oli see 245 ja 2018. aastal 215, mullu aga 195.  

Möödunud aastal maksis riik Saare maakonna elanike toimetulekupiiri tagamiseks kokku 237 575 eurot. Pea kogu see summa kulus Saaremaa vallas elavate inimeste abistamiseks. Muhu valla elanikud said toetust kokku 1113 eurot. Toetuse taotlemise avaldusi rahuldati Saaremaa vallas 1022 ja Muhus kaheksa. 

429 rahuldatud taotluse puhul said inimesed abi eluasemekulude kompenseerimiseks.  

Saaremaa vallas oli toetuse suurus rahuldatud avalduse kohta 231 eurot, Muhu vallas 139.

Mullu rahuldati maakonnas 1022 taotlust toimetulekutoetuse saamiseks. Neist pea pool ehk 482 olid esitanud pered, kuhu kuulus registreeritud töötu. 

Kokku sai Eestis mullu toimetulekutoetust 10 904 peret – kõige rohkem Harju maakonnas (3221) ja kõige vähem Saare maakonnas. Ida-Virumaal aitas riik 1850 peret, Hiiumaal aga 249 peret. Kiili vallas Harjumaal maksis mullu riik toimetulekutoetust ühele perele, Vormsi vallas kahele. 

Toimetulekutoetus on riigi abi puudusekannatajale, toetust maksab kohalik omavalitsus. Toimetulekutoetust makstakse siis, kui kõik muud vaesuse ja puuduse leevendamise abinõud ei ole olnud efektiivsed. Toetus hõlmab toimetulekupiiri tagamise toetust ja täiendavat toetust.

Toimetulekutoetust võivad taotleda üksi elavad inimesed või pered/leibkonnad, kel pärast ühe kuu eluasemekulude tasumist jääb alles vähem raha, kui näeb ette ametlikult kehtestatud toimetulekupiir. Toimetulekutoetust makstakse allpool toimetulekupiiri elavatele inimestele toidu, riietuse ning muude esmavajalike kaupade ja teenuste ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles